Kanta-Häme

Helena Auvinen alkoi varastoida aurinkosähköään, mutta huomasi, ettei kaikki mennytkään aivan niin kuin piti

Helena Auvinen ihmetteli, miten hänen juuri hankkimansa sähkövarasto saattoi vuotaa sähköä verkkoon.
Helena Auvisen talon katolla on yhteensä 22 polykidepaneelia, joista osa on aamuauringon ja osa iltapäiväauringon puolella.

Kun hämeenlinnalainen Helena Auvinen hankki kotiinsa sähkövaraston ottamaan talteen aurinkopaneeleidensa tuottaman ylijäämäsähkön, hän kohtasi yllättävän ongelman. Sähkövarasto vaikutti vuotavan jatkuvasti sähköä ulos.

– Reklamoin lopulta varaston akuista Helenille, mistä ne olin ostanut. Kysyin myös paikallisesta sähkönsiirrosta huolehtivalta Elenialta, onko heidän mittauksissaan jotain vikaa.

Sähkövaraston toimittajan selvityksissä paljastui, ettei akuissa ollut mitään vikaa. Ongelma oli Elenian päässä. Elenialla, kuten monissa muissakaan suomalaisissa sähköyhtiöissä, ei netoteta sähköä.

 

Sähkön netotus tarkoittaa sähkön pientuottajien itse tuottaman sähkön johtamista korvausta vastaan takaisin sähköverkkoon.

– Sähkön kolmivaiheisuuden takia sekä paneeleista että akuista virtaa tahattomasti sähköverkkoon sähköä, joka pitäisi netottaa laskutuksessa.

Auvinen kertoo, että hänen pientuotannossaan tällaista sähköä syntyy vuorokaudessa noin kolme kilowattituntia. Ottaen huomioon, että hänen sähkövarastonsa kapasiteetti on kahdeksan kilowattituntia, on kyse huomattavasta määrästä.

– Pääkaupunkiseudulla Caruna ja Vantaan energia nettolaskuttavat sähköä, mutta paljastui, ettei Elenialla ole tähän välineitä, Auvinen kertoo.

 

Sähkön netotusongelmasta huolimatta Auvinen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen sekä aurinkopaneeleihinsa että sähkövarastoonsa.

– Luonto on ollut minulle lapsesta asti todella tärkeä, mutta meitä vastaan luonto on voimaton. Tämä on yksi pieni tapa, jolla säästää luontoa.

Alun perin Auvinen hankki aurinkopaneelit paikkaamaan maalämmön aiheuttamaa sähkönkulutuksen kasvua. Äkkiä hän kuitenkin huomasi paneelien tuottavan parhaina päivinä sähköä jopa neljä kertaa kulutusta enemmän.

– Ajattelin, että minun täytyy saada akut, joihin varastoida sähköä.

 

Auvisen elokuussa hankkima Sonnen-sähkövarasto on tehty Saksassa. Se on suomalaisen Solar Factoryn maahantuoma. Auvisella varastossa on neljä akkua, mutta varastoon mahtuisi vielä neljä lisää.

– Minun sähkökulutuksellani se ei kuitenkaan olisi järkevää.

Tällä hetkellä hän saa sähkön netotuksesta korvausta Heleniltä, jonka kautta hänellä on sähkösopimus. Sähkönsiirron hoitaa kuitenkin alueellinen toimija Elenia.

– Aurinkopaneelit tuottavat sähköä lumen tuloon asti, joten säästän sähkökuluja siihen asti. Kesällä sähkölaskut ovat miinuksella, koska ylimääräistä tuottoa on enemmän kuin kulutusta.

Sonneniin liittyy myös ohjelma, jonka avulla Auvinen voi tarkkailla sähkönkulutustaan. Kuvaajassa näkyvät maalämmön aiheuttamat piikit ja esimerkiksi aamukahvin ja puuron keitto. Aurinkoenergian invertteri puolestaan ilmoittaa paitsi tuotetun sähkön määrän myös säästön hiilidioksidipäätöissä.

– Keskimäärin olen kahden vuoden aikana tuottanut 4 000 kiloa vähemmän hiilidioksidia kuin ilman paneeleja. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020