Kanta-Häme

Helene Schjerfbeckin maalauksia esitellä ensi vuonna Lontoossa

Riihimäen taidemuseon teoslainasta ei vielä varmuutta.
Tehdastyöläisiä matkalla työhön -teoksen Helene Schjerfbeck maalasi 1920-luvun alussa.

Tunnetuimpiin suomalaisiin taidemaalareihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) teokset ovat esillä Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) ensi vuoden heinäkuusta lokakuuhun. Näyttely järjestetään yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen Britanniassa järjestetty kattava katsaus Schjerfbeckin tuotantoon. Näyttelyssä on esillä yli 60 teosta taiteilijan uran varrelta. Näyttely järjestetään Kuninkaallisen taideakatemian tämän vuoden toukokuussa avatussa Gabrielle Jungels-Winkler-galleriassa.

Esiteltävien teosten joukossa on Schjerfbeckin henkilökuvia, asetelmia, maisemakuvia sekä omakuvia. Näyttely alkaa 20. heinäkuuta ja päättyy 27. lokakuuta 2019.

Vuonna 1768 perustettu Kuninkaallinen taideakatemia viettää 250. juhlavuottaan.

Riihimäen taidemuseosta kerrottiin toukokuussa, että Royal Academy of Arts on pyytänyt lainaan Schjerfbeckin teosta Tehdastyöläisiä matkalla työhön (1921–1922). Museon oman lehden toimittaja Sam Phillips vieraili Riihimäellä viime viikonloppuna ja oli vaikuttunut koko Schjerfbeck-kokoelmasta.

Intendentti Katja Vuorinen-Parm, lähteekö mainittu maalaus Lontooseen?

– Vielä emme ole tehneet siitä päätöstä. Se selviää, kun saamme lyötyä lukkoon ensi vuoden oman näyttelykalenterin.

– Meillä on kokoelmassa kolmisenkymmentä Schjerfbeckin teosta, joista Tehdastyöläisiä matkalla työhön on ehkä liikkunut eniten. Se on ollut aikaisemmin lainassa muun muassa Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Hollannissa. Toki myös lukuisissa suomalaisissa taidemuseoissa.

Kuinka tavanomaista teosten lainaaminen on?

– Riippuu vähän vuodesta, mutta lainaamme noin 5–10 museoon vuosittain. Teokset liikkuvat koko ajan.