Kanta-Häme

Helinistä ykkösjohtaja ensi vuonna

Varatoimitusjohtaja Mika Helin, 49, on valittu Etelä-Hämeen Osuuspankin uudeksi toimitusjohtajaksi.

Helinin siirtymisestä toimitusjohtajaksi sovittiin jo neljän osuuspankin yhdistymisneuvotteluissa kesällä 2013. Pankin hallintoneuvosto päätti virallisesti nimityksestä torstai-iltana.

Helin ottaa toimitusjohtajan tehtävät vastaan ensi vuoden vaihteessa. Toimitusjohtaja Seppo Runsamo jää tuolloin eläkkeelle, mistä niin ikään sovittiin pankkien yhdistyessä.

– Valmistelemme pankin uuden varatoimitusjohtajan valintaa. Pankille tehdään myös uusi organisaatio siten kuin se on tarkoituksenmukaista, Helin sanoo.

Osuuspankin hallintoneuvosto valitsee uuden varatoimitusjohtajan marraskuussa. Samalla se vahvistaa pankille uuden organisaation.

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki, Riihimäen Seudun Osuuspankki, Lopen Osuuspankki ja Hauhon Osuuspankki yhdistyivät vuoden 2014 alusta Etelä-Hämeen Osuuspankiksi. Riihimäen Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Runsamo nimitettiin maakuntapankin toimitusjohtajaksi.

Helin siirtyi Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin varatoimitusjohtajan tehtävästä Etelä-Hämeen Osuuspankin varatoimitusjohtajaksi. Hän tuli Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin palvelukseen vuonna 1989 arvopaperipäälliköksi. Helin on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Etelä-Hämeen Osuuspankki on alkuvuonna pystynyt hieman kasvattamaan asiakasluottojaan. Asuntorahoitus on kasvanut 2,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Toimitusjohtaja Runsamo muistuttaa, että korkojen ollessa lähes nollassa, lainoja lyhennetään niin paljon, että on jo tekeminen myydä yhtä paljon uutta rahoitusta. Hän on erityisen tyytyväinen siihen, että asuntolainoja on nostettu hieman enemmän kuin vuosi sitten.

– Palauduimme tavoitteiden mukaiseen normaalitilaan. Alkuvuosi näytti pahalta.

Pankin yritysrahoitus kasvoi 3,1 prosenttia ja maa- ja metsätalousrahoitus 16,3 prosenttia. Maa- ja metsätalousrahoituksen kasvu syntyi suurelta osin sukupolvenvaihdoista.

– Yritysluottojen kasvu ei kerro, että investoinnit olisivat käynnistyneet. Niissä on paljon asunto-osakeyhtiöiden lainoja.

Osuuspankin alkuvuoden liikevoitto nousi 18,2 miljoonaan euroon, mutta tulokseen sisältyy 1,9 miljoonaa euroa bonuksia jäsenille sekä 7 miljoonan euron myyntivoitto OP-Henkivakuutuksen ja OP-Korttiyhtiön osakkeista. Osana OP-ryhmän järjestelyjä kentän pankit luopuivat osakkuudestaan näissä yhtiöissä.

Vakavaraisuus Etelä-Hämeen Osuuspankilla nousi huimaan 51,6 prosenttiin. Vakavaraisuutta ovat parantaneet OP-ryhmän järjestelyt ja niihin liittyvä pankin tuotto-osuuksien myyminen. OP-Ryhmä on kasvattanut vakavaraisuuttaan niin paljon, että kansainvälinen uutistoimisto Bloomberg arvioi sen Euroopan vahvimmaksi pankiksi.

Pankki myi ensimmäisen 56,5 miljoonan euron tuotto-osuusannin loppuun toukokuussa. Toista 20 miljoonan euron tuottoantia oli myyty toukokuussa 6,8 miljoonalla eurolla. Tuotto-osuudet ovat pankille omaa pääomaa. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020