Kanta-Häme

Helle pitää kylmämestarin kiireisenä

Tufan Sami kiipeää Jokioisten leipomon ullakolle. Missään ei näy pullan pullaa, vaikka tuore pulla tuoksuu. Ullakolla on sen sijaan muun muassa kompressoreita, kylmäainevaraajia, lauhduttimia ja R407F-ainesäiliö. Aine on korvannut otsonikehää tuhoavan freonin.

Jokioisten leipomon uusi leipomokahvilarakennus toimistoineen jäähdytetään koneellisesti. Jos lämpö alkaa nousta luvattomiin korkeuksiin, Kylmäkeskus Samin tietokoneet ilmoittavat, että huoltomiehen täytyy lähteä pikaisesti paikalle.

– Laitteet kannattaa ennemminkin huoltaa määräajoin kuin odottaa, että jotain menee rikki, kylmämestari Sami vinkkaa ullakolla.

Näillä helteillä laitteet tosin voivat hälyttää muutamia kertoja yössä ja useita kertoja päivän aikana seitsemänä päivänä viikossa.

– Hälytys voi tulla jo siitä syystä, että pakastimen ovea pidetään liian kauan auki.

Korjaaja hätiin pikaisesti

Jos pakastimet menevät rikki, korjaajan täytyy päästä paikalle kahdessa tunnissa. Muuten tuotteet menevät pilalle.

– Laite tekee hälytyksen siinä vaiheessa, kun pakastimen lämpötila laskee -20 asteesta -15 asteeseen, Sami sanoo.

Uusilla laitteilla Jokioisten leipomo pystyy pitämään paremmin huolta myös siitä, ettei kylmäketju katkea missään vaiheessa.

– Vielä 1980-luvun lopulla tiettyjä tuotteita ei yksinkertaisesti tehty helteellä. Nyt koneet on mitoitettu hulluimpien kelien mukaan, leipomoyrittäjä Seppo Virtanen summaa.

Virtanen muistelee, että siihen aikaan tuotteita jouduttiin hylkäämään turhan usein.

Uusiin yritystiloihin jäähdytys

Samin mukaan uusiin yritysrakennuksiin asennetaan lähes säännönmukaisesti jäähdytysjärjestelmä.

– Vielä kymmenen vuotta sitten huoneilmaa ei Suomessa jäähdytetty. Tänä päivänä työskentelystä ei tule mitään, jos jäähdytys ei toimi.

Vanhoihin rakennuksiinkin asennetaan jäähdytysjärjestelmiä.

– Ala on kehittynyt viime vuosina todella paljon. Lisäksi EU-säädökset vaativat säännöllisiä tarkastuksia.

Pelkkä ilman jäähdyttäminen ei kuitenkaan riitä. Myös kosteus täytyy saada pois. Samin mukaan leipomossa kosteuden vakiona pitäminen on erityksen tärkeää.

– Pulla nousee oikein hyvin kosteassa, mutta kosteuden hallinta on muista syistä erittäin tärkeää. Jos kosteutta ei saada pois, se tiivistyy rakennuksessa sellaisiin kohteisiin, joihin ei pitäisi, Virtanen huomauttaa.

Ympäristön maksimilämpötila on noussut

Kun Kylmäkeskus Sami aloitti toimintansa 12 vuotta sitten, kylmälaitteet olivat aivan eri tasoa. Yrityksen tarkoitus on taata, että ilman kosteusprosentti ja lämpötila eivät nouse liian korkeaksi kuumalla kelillä.

– Ympäristön maksimilämpötila on noussut viidessä vuodessa 27 asteesta 32 asteeseen. Jäähdytyksellä alkaa olla tärkeä merkitys niin yrityksissä kuin kotitalouksissakin.

Jokioisten leipomossa yritys pitää huolta siitä, että leipomon ilma pysyy tasalämpöisenä, pakastettavat tuotteet jäähdytetään, pakastetaan ja siirretään pakasteautolla liikkeisiin. Kun tuote on saatu myyntitiskiin, alkaa eteenpäin kuljetus olla kaupassa kävijän vastuulla.

– Jos kylmäketju katkeaa, tuote kärsii eikä se kestä parasta ennen päivään asti.

Samin mukaan samat periaatteet pätevät kotioloissa kuin isommissa puitteissakin.

– Jääkaapin ovea ei kannata avata turhaan. Pakastin kannattaa sulattaa keväällä. Jääkaapin kondenssivesi ei saa jäädä väärään paikkaan, muuten kosteus ei lähde pois kaapista ja sen toiminta heikkenee, Sami luettelee. (HäSa)

 

Teksti: Ulla Jäske