Kanta-Häme

Helle viuhahti Hämeenlinnassa – Viikonlopuksi on povattu jo selkeästi kylmempää säätä

Tiistaina lämpötila kohosi 25 asteeseen. Tavanomaisempaan syyskeliin palataan yhtä nopeasti.
Taina Poutanen pulahti veteen Apparalla tiistaina. Kuva: Toni Rasinkangas
Taina Poutanen pulahti veteen Apparalla tiistaina. Kuva: Toni Rasinkangas

Kesä palasi Hämeenlinnaan. Ilmatieteen laitoksen säätietojen mukaan tiistaina lämpötila kohosi Keinusaaressa jopa 25 celsiusasteeseen, eli helleraja rikkoutui, mikä on harvinaista syyskuussa.

Helle ei aiheuttanut välitöntä yleisöryntäystä Ahveniston uimarannalle. Tiistaina puolen päivän jälkeen vedessä kävi kuitenkin pulahtamassa Taina Poutanen, jonka mukaan vesi oli vielä lämmintä helteisen kesän jäljiltä.

– Tavallisesti en käy syksyisin uimassa ennen saunaa. Viime viikolla saunarannan vesi oli vielä 18-asteista. Nyt se oli vähän viileämpää, mutta ei kylmää.

Jalkaansa uintiharrastuksella kuntouttava Poutanen kertoo, että tänä vuonna uintikertoja avovedessä on jo nyt kertynyt enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Hän harrastaa myös avantouintia.

– Viime vuonna uin viimeiset saunattomat uinnit elokuussa.

Tiistain helle vaihtuu Ilmatieteen laitoksen säätietojen mukaan tavanomaisempaan 16 asteen syksyn lämpötilaan jo keskiviikkona.

Viikonlopuksi on povattu jo selkeästi kylmempää, Hämeenlinnassakin lämpötila voi laskea jopa kuuteen asteeseen.

 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan edellisen kerran niin sanottu toiseksi myöhäisin hellepäivä rikkoutui vuonna 2002 Mietoisissa Varsinais-Suomessa, jossa lämpötila nousi 25,2 asteeseen 9. syyskuuta 2002.

Myöhäisin hellelukema vuodenaikaan nähden mitattiin vuonna 1947 Tampereella, jolloin 17. syyskuuta mittari näytti 25,2 astetta.

Suomen historian ylin lämpötila 37,2 astetta mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä 29.7.2010 ja alin -51,5 astetta Kittilän pokassa 28.1.1999.

Kesä 2019 jää historiaan kesänä, jolloin hellepäiviä oli 26, eli tavanomaista enemmän. HäSa

Päivän lehti

28.1.2020