Kanta-Häme

Hello, Juha? Täällä Theresa

Maailmassa on noin 200 maata, ja joka hetki jossain päin maailmaa johtajat vaihtuvat. Onko jossain salainen poliitikkosovellus, josta ministeri saa ladattua kaikkien kollegojensa ajantasaiset yhteystiedot?

– Ei, sellaista ei ole olemassa. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kansainväliset puhelut järjestetään niin sanotusti diplomaattikanavia pitkin eli ulkoministeriön avustuksella, kertoo Sipilän kansainvälisten asioiden erityisavustaja Anna-Kaisa Heikkinen.

Heikkinen on poliittisesti sitoutumaton ulkoministeriön virkamies, joka toimi samoissa tehtävissä myös edellisen pääministerin Alexander Stubbin (kok.) aikana. Heikkinen on vuosien aikana ollut mukana järjestämässä linjoille monia ulkomaisia poliitikkoja.

Heikkinen kertoo, että Pohjoismaiden ja Eurooppa-neuvoston kokouksissa tapaavat pääministerit ovat usein tuttuja keskenään.

– Tämä ydinryhmä soittelee toisilleen omista kännyköistään ja lähettää tekstiviestejä.

Perinteisempi tapa on puhelun sopiminen välikäsien kautta.

– Kaikissa maissa ja kulttuureissa toisen taskuun soittelu ei ole mahdollista. Silloin puhelu menee ensin sihteerille, josta se yhdistetään valtionpäälle tai ministerille.

Anna-Kaisa Heikkinen sanoo, että puhelut ovat osa ulkopolitiikan hoitoa.

– Käytännössä ulkoministeriö ottaa yhteyttä toisen maan ulkoministeriöön ja kysyy mahdollisuutta keskusteluun. Eli ei soiteta suoraan vaikkapa Venäjän pääministerille vaan ensin maan ulkoministeriöön.

Puhelinkeskustelun aika ja puheenaiheet sovitaan tarkkaan etukäteen.

– Kuulumisten vaihtoa puhelut eivät ole, vaan asia edellä mennään. Puheluun on valmistauduttava samoin kuin mihin tahansa tapaamiseen tai kokoukseen.

– Puheluita ei nauhoiteta, mutta niiden aikana on läsnä muitakin ihmisiä, kuten kirjuri, Heikkinen kertoo.

Hienoa, kummallekaan osapuolelle ei siis jää epäselväksi, mitä sovittiin.

– Etukäteen on selvitettävä sekin, löytyykö kommunikointiin yhteinen kieli. Jos puhutaan eri kieliä, sovitaan tulkin käytöstä. Hänet yhdistetään puheluun mukaan.

Heikkisen mukaan suurissa maissa on aina periaatteena, että puheluissa käytetään omaa kieltä. Näin tehdään, vaikka ministeri puhuisi erinomaista englantia.

Juha Sipilän toivomat puhelut ovat aina järjestyneet, ja sovitut soittoajat ovat pitäneet.

– Ohareita ei ole tehty koskaan. Puhelut ovat eri mittaisia, mutta yleensä ne eivät kestä puolta tuntia kauempaa.

Puhelun turvallisuusaste on sama kuin puheluissa yleensä.

– On asioita, joista ministerit puhuvat vain kasvokkain. Skype on arkisena viestiväylänä kätevä, mutta valtionvälisissä puheluissa sitä ei käytetä.

Puhelut soitetaan yleensä vertaiskollegojen kesken: pääministeri soittaa pääministerille, ulkoministeri ulkoministerille, presidentti presidentille.

– Samoin toimitaan vierailuissa. Kun Norjan kuninkaalliset kävivät syyskuussa Suomen-vierailulla, heitä isännöi valtionpäämies eli presidentti, Heikkinen sanoo.

On paljon maita, joihin suomalaiset ministerit eivät juuri soita, eikä vastapuolikaan ota yhteyttä.

– Ei soiteta, ellei ole asiaa. Eihän kaikissa maissa käydä vierailullakaan.

Kokoomuksen kansanedustaja ja monessa ministeritehtävässä toiminut Ilkka Kanerva sanoo, että eri maiden poliitikkojen elämänpiirit ovat hyvin erilaiset.

– En ole koskaan soittanut Aasiaan, Afrikkaan tai Australiaan suoraan, vaan puhelu on aina sovittu etukäteen.

Joskus yhteydenottoja tulee paikoista, joiden sijaintia joutuu hieman tarkistamaan. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (Etyj) vaikuttava Kanerva saa yhteydenottoja esimerkiksi Keski-Aasian maista.

– Itse puhun puheluissa aina englantia. Joskus puhekumppani päättää turvautua tulkkiin, mikä on tietysti aivan ok.

Niinkin voi käydä, että kieliongelmien takia ”informaation vaihto jää hyvin ohueksi”. Silloin keskustelu pitää lopettaa.

– Ei kannata mennä sopimaan mitään, josta ei ole varma. Näissä tilanteissa sanon, että haluan arvioida asiaa ja puhua myöhemmin uudestaan, Ilkka Kanerva kertoo.

Linjoilla voi myös olla häiriöitä, jotka vaikuttavat puhelun laatuun.

– Joskus herää epäilys siitä, että linjoilla on ylimääräisiä kuuntelijoita. Politiikassa voidaan sanoa soittajien kesken puolikevennyksenä, että ”liian monet taitavat olla kiinnostuneita tästä puhelusta”.

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic