Kanta-Häme

Helluntailaisten määrä laskee Suomessa, mutta Hämeenlinnassa maahanmuuttajat pitävät jäsenmäärän nousussa

Hämeenlinnan helluntaiseurakunnan jäsenmäärä on noussut maltillisesti viime vuosina, kun valtakunnallisesti jäsenmäärät ovat laskeneet. Taustalla on paikallisen pastorin mukaan maahanmuutto.
Hämeenlinnan helluntaiseurakunnan pastori Onni Haapala uskoo, että Suomen helluntaiseurakunnissa on alkanut siirtymävaihe yhdistysmallista kirkkokuntamalliin. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan helluntaiseurakunnan pastori Onni Haapala uskoo, että Suomen helluntaiseurakunnissa on alkanut siirtymävaihe yhdistysmallista kirkkokuntamalliin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan helluntailaisuus on kasvanut maahanmuuton ansiosta.

Paikallisen helluntaiseurakunnan pastorin Onni Haapalan mukaan lähinnä kongolaistaustaisille suunnatut swahiliksi järjestetyt tapahtumat ovat erityisen suosittuja. Viikoittain niissä käy Haapalan mukaan 40–50 osallistujaa, minkä lisäksi seurakunta järjestää kuukausittain Kongo Fellowship -illan, jossa kävijämäärä nousee parhaimmillaan sataan henkeen.

Arabiankielisiä jäseniä seurakunnassa on vajaa kymmenen kappaletta, joille seurakunta järjestää arabiankielisiä raamatunlukuiltoja.

Ilman maahanmuuttajia määrä olisi tippunut

Hämeenlinnan helluntailähetys ry:llä on tällä hetkellä 481 jäsentä, kun viime vuoden alussa määrä oli 462. Nuorin jäsen oli 14-vuotias, mikä johtuu siitä, että helluntailaisuudessa jäsenet kastetaan aikaisintaan teini-iässä.

– Jos ei olisi maahanmuuttajia keskuudessamme, niin varmasti olisimme menettäneet jäsenmäärää, Haapala sanoo.

Helluntailaisia löytyy myös Hattulasta, jossa toimii noin 100 hengen suuruinen helluntaiseurakunta. Hattulan Kotikirkon pastorin Jyrki Alangon mukaan määrä on pysynyt vuosia samana. Hattulan vähäisten maahanmuuttajamäärien takia Hämeenlinnan kaltainen piristys on jäänyt puuttumaan.

Suomessa jäsenmäärät laskussa

Kotimaa-lehti kertoi viime viikolla, että 90-luvun alusta asti samoissa lukemissa pysyneet helluntailaisseurakuntien jäsenmäärät ovat kääntyneet parin viime vuoden aikana laskuun.

Syiksi valtakunnalliseen laskuun arvioitiin muun muassa rakenteita tai persoonia. Haapala uskoo, että taustalla on luonnollinen poistuma. Toisin sanoen jäseniä kuolee nopeammin kuin uusia tulee mukaan.

Alanko tunnustaa taustalla myös yleisen kulttuurinmuutoksen, jossa kristilliset arvot ovat jääneet varjoon.

Globaalisti helluntailaisuus kasvaa voimakkaasti. Joidenkin arvioiden mukaan helluntailaisia ja vastaaviin karismaattisiin liikkeisiin kuuluvia jäseniä on neljännes kaikista kristityistä. Se tarkoittaisi noin 500 miljoonaa jäsentä. Kasvu on ollut erityisen kovaa Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

Järjestäytyminen murroksessa

Hämeenlinnan helluntaiseurakunta on jäsenenä Suomen Helluntaikirkossa, jonka perustaminen vuonna 2002 toi helluntailaisille oman kirkkokunnan suomeen.

Ennen Suomen Helluntaikirkkoa paikalliset helluntaiseurakunnat toimivat rekisteröityinä yhdistyksinä. Haapalan mukaan on käynnissä siirtymä yhdistysmallista kirkkokuntamalliin.

Suomen Helluntaikirkon paikallisseurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä onkin viime vuosina noussut kovaa vauhtia viime vuoden yli 11 000 jäseneen.

Valtaosa Suomen yli 45 000 helluntailaisesta kuuluu kuitenkin edelleen seurakuntaan, joka toimii irrallaan valtakunnallisesta kirkkokunnasta. Näin toimii vielä myös Hattulan Kotikirkko.

Oma kirkkokunta antaa seurakunnille vihkimisoikeuden, minkä lisäksi jäsenet merkitään tilastoissa kirkkokuntaan kuuluviksi. Arkisiin järjestelyihin muutos ei juuri vaikuta, sillä Hämeenlinnassa oma yhdistys hoitaa edelleen paikallisen seurakunnan taloudellisen ja hallinnollisen puolen. HÄSA

Helluntailaisuus Suomessa ja maailmalla

Helluntailiikkeen synty yhdistetään yleensä metodistipastori Charles Fox Parhamiin, joka vaikutti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa.

Olennainen osa helluntailaisuutta on niin sanottu ”pyhän hengen kaste”, jonka ulkoisena ilmenemismuotona osa helluntailaisista pitää kielillä puhumista.

Suomeen helluntailaisuus saapui 1911. Kova kasvu nähtiin 1970- ja 80-luvuilla, jolloin maassa vaikutti karismaattinen saarnamies Niilo Ylivainio.

Kanta-Hämeessä helluntaiseurakuntia on Hämeenlinnan lisäksi Hattulassa, Riihimäellä, Janakkalassa ja Forssassa.

Valtakunnallisia helluntailaisia järjestöjä ovat muun muassa lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida, medialähetysjärjestö Avainmedia ja kustannusyhtiö Aikamedia.

Lähde: Uskonnot.fi

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic