Kanta-Häme

Hamkin hellyttävä robotti kysyy ja vastaa – inhimillistetty kone hellyttää ja virkistää vanhusta

Ihmisen työpanosta robotti ei korvaa, mutta on hauska seuranpitäjä ja naurattaja.
Hellyttävä Nao-robotti tunnistaa tutun ihmisen, tervehtii, juttelee, elehtii, tanssii ja osaa vaikka lähetellä sähköposteja.

– Voisiko se kantaa likaiset astiat tiskipöydälle? Ajaa sähkömopolla? Hieroa? Mitata veren sokerin? Huomaisiko se avuntarpeen ja toimisi hätäpuhelimena?

 

Nao-robotti vilkutti silmiään, vastaili kysymyksiin ja voimisteli esittäytyessään Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden rinnalla hausjärveläisille vanhuksille. Polven korkuinen humanoidirobotti irrotti hyvät naurut kertoessaan vitsejä ja lopulta ilmoittaessaan vetäytyvänsä lataamoon.

Nao-robotin imiessä uutta energiaa akkuihinsa, vanhukset pohtivat yhdessä robotille sopivia työtehtäviä, jotka helpottaisivat arkea koti- ja osastohoidossa.

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat keräävät innovaatiotyöpajoissa vanhuksilta, hoitotyön ammattilaisilta ja omaisilta ehdotuksia, miten Nao-robottia voidaan hyödyntää ikäihmisten palveluissa ja arjen elävöittämisessä. Hausjärven lisäksi työpaja järjestetään joulukuussa Lopella.

 

Työpajassa ideoita miettineet vanhukset odottavat roboteilta paljon, mutta toisaalta näkevät myös rajoitteet. Opiskelijat keräävät myös tietoa siitä, miten vanhukset suhtautuvat ajatukseen, että robotit tulevan osaksi hoitotyön arkea.

Hellyttävä Nao-robotti tunnistaa tutun ihmisen, tervehtii, juttelee, elehtii, tanssii ja osaa vaikka lähetellä sähköposteja.

– Täällä ei juuri ennakkoluuloja ole tullut vastaan, muttei robotin toivota korvaavan ihmisten työtä. Robotteja ajatellaan hoitajan rinnalle apuvälineeksi, joka viihdyttää, pitää seuraa ja ehkä hoitaa jonkin rutiininomaisen työtehtävän, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Nelli Kemppainen Hamkista.

Työpajassa vahvimmin nousi esiin robotin tehtävä seuranpitäjänä ja juttelijana. Tosin valveutuneimmat ikäihmiset pudistelivat päätä ajatukselle robotista keskustelijana. Joku uskaltautui tuomitsemaan robotit keinona säästää työntekijöiden palkkakuluissa.

Myönteisimmät odottavat roboteilta paljon. Nao ei jaksa nostaa ihmisiä eikä se pysty ylittämään edes kynnystä, mutta vanhuksille olisi tarpeen ulkoiluttaja tai näkövammaisen opasrobotti. Vuoteesta nousemisessa robotti voisi ojentaa käsivartensa ja tarvittaessa soittaa kaatuneelle apua.

Mitä Nao pystyy tekemään?

Ranskassa kehitetty humanoidirobotin uusin, viides sukupolvi on vahvimmillaan kommunikoinnissa. Robotilla on myös ihmisen korkuinen isoveli Pepper.

– Älyä robotissa ei ole, mutta se voidaan ohjelmoida vastaamaan kysymyksiin ja etsimään Internetistä tietoa. Mikään Sirin kaltainen kysymykseen kuin kysymykseen vastaaja se ei ole, kertoo assistentti Ari Lindgren Hamkista.

 

Vanhukselle voi olla suurta apua Nao-robotista sähköpostien lukemisessa, sillä robotti pystyy muuttamaan tekstin puheeksi. Se pystyy myös lähettämään lyhyitä puheposteja.

– Ennen kaikkea se osaa olla hellyttävä. Ehkä juuri koska se on kone, sen taidot saavat ihmisen hyvälle tuulelle. Sen vitseille nauretaan, vaikka ne olisivat kuinka huonoja, hymyilee assistentti Annina Aromäki.

Robotin inhimillisyyttä lisää sen taito tunnistaa kasvoja. Se tervehtii tuttuja ja esittäytyy. Se voidaan ohjelmoida myös vetämään vaikkapa keppijumppatuokio.

Sekä Aromäki että Lindgren ovat yhdessä neljän sairaanhoito-opiskelijan kanssa ohjelmoineet Nao-robottia innovaatiotyöpajoja varten.

Opiskelijoiden tehtävänä on koota ehdotukset raportiksi, jota käytetään, kun suunnitellaan kotihoidon erikoistumiskoulutukseen digitaalisen osaamisen osiota. HäSa