Kanta-Häme

Helmat paukkuvat Lautsian Kartanon uudella tanssilavalla – nykyiset omistajat ovat monipuolistamassa toimintaa

Uudet omistajat suunnittelevat hyödyntävänsä lavaa monitoimitilana ympäri vuoden.
Tanssinopettaja Antti Törmänen pyörähteli sunnuntaina Erika Kivilahden kanssa upouudella Lautsian Kartanon tanssilavalla. Lavalle suunnitellaan muutakin käyttöä monitoimitilana.

Yksityishenkilöiden omistukseen viime huhtikuussa siirtynyt entinen Lautsian Lomakeskus, nykyinen Lautsian Kartano oy, on avannut uuden tanssilavan pihapiirissä olevaan vanhaan ravintolaan.

– Koko alakerta on tehty talkoovoimin 400-neliöiseksi tanssipaikaksi ja sen yhteyteen kahvio. Meillä on tanssienjärjestäjä, ja aluksi testaamme suosiota tänä vuonna. Puuhaihmiset puhuvat koko ajan, että tästä on tulossa uusi Satulinna. Se on aika isosti sanottu. Katsotaan nyt ensin, toteaa Taina Toivettula, joka on yksi uusista omistajista vastaten Lautsian Kartano oy:n toiminnasta.

Toivettula ei kerro, keitä ovat yhtiön muut osakkaat tai kuka tanssitoimintaa jatkossa pyörittäisi.

Tanssikeskus-idean isä on kuitenkin Kohti työelämää ry:n sosiaaliohjaaja ja perhetyöntekijä Asko Saari, joka on myös tanssinopettaja. Saari toimi aluksi Lautsian Kartanon toimitusjohtajana (HäSa 24.1.). Kohti työelämää ry puolestaan on nykyään vuokralla Lautsian tiloissa.

Toivettula ei myöskään kerro liikesalaisuuteen vedoten Lautsian kiinteistön kauppahintaa.

Lautsian Lomakeskuksen omistanut Maaseutuväen kunto- ja virkistyslomasäätiö haki itsensä konkurssiin vuosi sitten syksyllä toiminnan oltua raskaasti tappiollista. Lähes kahden miljoonan euron velkoja säätiö yritti kuitata kiinteistön myynnillä, mutta ostajaa ei löytynyt.

Säätiön konkurssipesä aluksi vuokrasi tilat Lautsian Kartano -yhtiölle, jolle se myi irtaimiston ja nyttemmin myös kiinteistön. Kirjanpitoon Lautsian kiinteistö oli merkitty 2,7 miljoonan euron arvoisena.

Tanssilavaa on tarkoitus hyödyntää ympärivuotisena monitoimitilana, jossa voi järjestää vaikkapa koiranäyttelyitä tai pelata salibandya. Se toimii myös retki- ja leirimajoituspaikkana.

– Tulevaisuudessa emme myöskään toimi Lautsiassa yksin, vaan meillä on kumppaneita. Monipuolistamme toimintaamme muiden yrittäjien kanssa asiakaslähtöisesti. Haluamme toiminnalliseksi keskukseksi, Taina Toivettula kertoo.

Yhtiö viritteleekin yhteistyötä jo sekä hyvinvointi- että ulkoliikuntapalveluyrittäjien kanssa. Asuntoautoilijoille on luvassa nykyistä enemmän paikkoja. Asuntovaunuille on lisätty parkki järven rantaan.

Uutta on oppilaitos- ja seurakuntayhteistyön kehittäminen. Tänä syksynä Luovin Tampereen yksikkö järjesti Lautsiassa toimintapäivän erityisnuorille ja Riihimäen seurakunta leirin viime kesänä.

Asiakaskunnasta löytyy edelleen Hyvinvointilomien kautta tulevia lomalaisia. Yritykset ja yhdistykset järjestävät tiloissa kokouksiaan, koulutuksiaan ja tykypäiviään.

Tiloja vuokrataan muun muassa perhejuhliin ja harrastustapahtumiin sekä kotimaisiin ja kansainvälisiin seminaareihin. Myös majoituspalvelut ovat kysyttyjä.

Lautsian kiinteistössä on kesäisin 180 majoituspaikkaa ja talvisin satakunta. Vanhin rakennus on vuodelta 1962.

– Rakennukset ovat eri vuosikymmeniltä, ja kaikilla on korjaustarvetta. Ensimmäisenä olisi uusittava lämmitysjärjestelmä. HÄSA