Kanta-Häme

Helsingin ex-apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri: Hämeenlinnan on etsittävä kasvua Helsingin suunnalta

Keskeisenä hän näkee torielämän elvyttämisen ja toimivat liikenneratkaisut sekä Verkatehtaan ja Kantolan tapahtumapuiston kaltaiset kulttuurikeitaat.
Nosturit täyttävät Helsingin horisonttia. Pääkaupunkiseutu kasvaa nyt voimakkaasti ja kasvusta riittäisi osia Hämeenlinnaankin. Arkistokuva / Jani Suhonen

Rakennus- ja ympäristötoimesta Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuosina 2003–2017 vastannut Pekka Sauri näkee, että kaupunkien elinvoimaisuutta pystyttäisiin lisäämään vuorovaikutteisuudella.

– Kaupungin pitää olla kommunikatiivinen. Se tarkoittaa kahta asiaa: virtuaalista vuorovaikutusta kaupunkiorganisaation ja kaupunkilaisten välillä sekä itse fyysistä kaupunkia. Kaupunki pitäisi rakentaa niin, että se loisi kohtaamispaikkoja, jotka ovat yhteisöllisyyden syntymispaikkoja, Sauri sanoo Hämeen Sanomille.

Sauri puhui kuluneella viikolla Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen strategiaseminaarissa. Hän on entinen hämeenlinnalainen ja toimii nyt työelämäprofessorina Helsingin yliopistossa.

 

Pekka Sauri

Helsingin ja Tampereen puristuksissa olevan Hämeenlinnan pitäisi Saurin mukaan etsiä kasvua nimenomaan Helsingin suunnasta.

– Hämeenlinnassa on Helsinkiä halvemmat asunnot. Tämä on juuri sopivan kantomatkan päässä Helsingistä, jotta asukkaat voivat sekoittua: käydä täältä tunnin junamatkan päässä töissä pääkaupunkiseudulla, mutta tuoda silti veroeurot tänne.

Yhteisöllisyyttä Hämeenlinnan kokoisiin kaupunkeihin Saurin mukaan saisi muun muassa hyödyntämällä kirjastoja tapahtumapaikkoina nykyistä laajemmin.

Keskeisenä hän näkee myös torielämän elvyttämisen ja toimivat liikenneratkaisut sekä Verkatehtaan ja Kantolan tapahtumapuiston kaltaiset kulttuurikeitaat.

– Hämeenlinnalla on vahva kulttuuriprofiili. Siihen kannattaa satsata. HäSa