Kanta-Häme

Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi: Holokaustin vähättely törkeää ja sivistymätöntä

Systemaattinen ihmismassan tuhon pesäke. Näillä sanoin Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson kuvailee Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleiriä. Leirillä ehti menehtyä viiden toimintavuoden aikana yli 1,1 miljoonaa ihmistä, joista valtaosa oli juutalaisia. Heidän lisäkseen saman tuhon kokivat leirillä myös muun muassa suuri määrä romaneja ja eri tavoin kehitysvammaisia. Tasan 70 vuotta sitten natsien suurin kuolemanleiri vapautettiin.

– Se oli rikos ihmisyyttä vastaan. On tärkeää, että me muistamme sen päivän ja mitä sitä ennen oli: Miten oli mahdollista, että sellainen kuin Shoah – holokausti tapahtui siihen aikaan sivistyneessä Euroopassa, Livson toteaa.

Livson on huolestunut hiipivästä holokaustin vähättelyn ilmapiiristä Euroopassa ja pitää holokaustin vähättelyä erittäin loukkaavana.

– Onhan se törkeää, sivistymätöntä ja osoittaa tietynlaista kapeakatseisuutta. Se voi herättää syvät haavat varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa paikalla olevalla vanhemmalla henkilöllä on yhä numero kädessä. Ei niitä haavoja ole varmaan koskaan haudattu täysin sellaisen kokemuksen jälkeen.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään joka vuosi Helsingin juutalaisessa seurakunnassa, mutta tänä vuonna hieman tavallista isommalla seremonialla.

Livson pitää haasteena sitä, että kohta sodan kokenut sukupolvi ja itse keskitysleireillä olleet eivät ole enää kertomassa henkilökohtaisesti toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista.

– 70 vuotta on melkein ihmiselämän pituus. Se on kuitenkin hyvin pieni aika historiassa, ja tämän takia holokausti on hyvin tuore vielä. Meidän pitää olla inhimillisiä ihmisiä ja muistaa se ihmisyys mikä meissä on, koska se voi hyvin helposti unohtua.

Kun jäljellä on vain sodan kokeneiden jälkeensä jättämät haastattelut ja arkisto, Livsonin mielestä vaarana on, että toisen maailman sodan aiheuttama valtava tuho ja kärsimys unohdetaan.