fbpx
Kanta-Häme

Helteet nostivat järvivedet hyytelösammaleläimiä miellyttävään lämpötilaan – Kansalaisia pyydetään havainnoimaan limaisia otuksia

Vieraslaji viihtyy 15-asteisissa vesissä. Hyytelömäiset eliöt eivät ole ihmisille vaarallisia, mutta voivat tappaa lohia.
Jokainen hyytelösammaleläin on kokonainen yhdyskunta. Kuva: Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus
Jokainen hyytelösammaleläin on kokonainen yhdyskunta. Kuva: Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Viime vuosina tiuhaan tahtiin lisääntynyt hyytelösammaleläin ei ole vielä levinnyt Kanta-Hämeen vesistöihin. Alun perin pohjoisamerikkalainen vieraslaji levisi Suomeen 20 vuotta sitten.

Sitä on havaittu Saimaan kanavasta ja Vuoksen vesistöstä. Kolme vuotta sitten laji levisi Lempäälän Kirkkojärveen.

Hämeen ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Kirsi Lehtinen kertoo, että tilannetta kuitenkin seurataan läpi kesän. ELY-keskus toivoo erityisesti kansalaisten lähettävän omia havaintojaan osoitteeseen www.vieraslajit.fi.

ELY-keskus tiedotti maanantaina, että järvivedet ovat lämmenneet lajin suosimalle tasolle. Hyytelömäinen eliö viihtyy yli 15-asteisessa vedessä ja tarttuu esimerkiksi laitureihin ja vesikasveihin.

Loppukesällä ja syksyllä eläin lisääntyy ja leviää usein veneenpohjien ja kalastusvälineiden mukana. Hävittääkseen eläimen se pitäisi nostaa maalle ja kompostoida tai haudata maakuoppaan.

Hyytelösammaleläimen esiintymistä voi ehkäistä poistamalla rannasta kasvillisuutta, johon se voi tarttua.

Laji ei ole haitaksi ihmiselle, mutta se voi kantaa lohia tappavaa PKD-kalatautia.

Viime kesänä Kirkkojärvestä, Pirkanmaan Pyhäjärvestä ja Vuoksen vesistöstä tutkituilta yksilöiltä ei löytynyt tautia. Limainen eläin voi juuttua myös kalastusvälineisiin ja vesiputkiin.

 

Lue lisää: Vesistöissä leviäviä hyytelöeläimiä on jo Lempäälässä – Vieraslajin pelätään leviävän myös Vanajavedelle (9.9.2019)

Menot