Kanta-Häme

Helteet piristävät matkailua – kun mittarit nousevat 30 asteeseen väki ei kuitenkaan enää viihdy museoissa tai huvipuistoissa

Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan hotellipäällikön Jouni Kämärin mukaan hotellissa on riittänyt matkailijoita kesällä. Hänen mukaansa aiempina vuosina Hämeenlinnassa on yöpynyt paljon lapsiperheitä, mutta nyt myös pariskunnat ovat löytäneet kaupungin.

– Koko vuosi on ollut oikein hyvä. Olemme jo nyt myyneet tuhat huonetta enemmän kuin viime vuonna, Kämäri kertoo.

Aiempina kesinä suurtapahtumat, kuten Sulasolin laulujuhla ja Kantolan suurkonsertit, ovat täyttäneet hotelleja. Tänä vuonna Hämeenlinnassa on ollut monta pienempää tapahtumaa, jotka ovat vauhdittaneet hotellimyyntiä, mutta pelkästään jo hyvä keli tuo matkailijoita kaupunkiin.

– Kun on tällaiset ilmat, niin se aktivoi ihmisiä saapumaan kaupunkiin. Kuitenkin tapahtumia on ollut lähes joka viikonloppu ja kyllä nekin tuovat meille majoituksia, Kämäri sanoo.

Maakunnan toimintapuistoissa helle näkyy kävijämäärien kasvuna. Kun lämpötilat nousevat liian korkeiksi, väki vähenee. Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskion mukaan kesä on kuitenkin jo nyt ollut parempi kuin vuosiin.

– Meillä on pohjalla kolme todella huonokelistä heinäkuuta, joten siihen verrattuna kävijöitä on tänä kesänä paljon. On kuitenkin totta, että asiakkaiden keskiviipymät lyhenevät kuumilla keleillä. Yleensä Puuhamassa vietetään noin 6 tuntia, mutta pienet lapset eivät näillä helteillä välttämättä jaksa niin pitkään.

Vantaalainen Arja Katiska ja hänen lapsenlapsensa Olivia ja Viljo Luukka Lahdesta vierailivat Puuhamassa keskiviikkona. Katras saapui paikalle yhdeltätoista.

– Olen luvannut olla täällä niin pitkään kuin lapsenlapset jaksavat, Arja Katiska kertoo.

Helle ei vaikuttanut porukan päätökseen lähteä huvittelemaan. He ovat kierrelleet Suomea matkailuautolla ja lasten toivomuksesta saapuivat tänään Tervakoskelle. Mukana laukuissa oli mehua ja limonadia. Vettä he arvioivat kuluttaneensa useita litroja jo alkuiltapäivästä.

Huvipuistot ovat suosituimmillaan, kun lämpötila keikkuu lähellä hellerajaa.

– Kokemukseni mukaan ihmiset ovat viime vuosina odottaneet hellelukuja ennen kuin lähtevät puistoon. Nyt kun lämpötilat nousevat jopa 30 asteeseen, he hakeutuvat vesistöjen äärelle, Ilkka Vaskio kertoo.

Aulangon Hugoparkin puistovastaava Petri Riippi arvioi, että kävijöitä on tänä vuonna ollut noin 7 000. Viime vuonna väkeä kävi kaikkiaan 10 000.

Viereinen hotelli on tuonut puistoon ennätysmäärän asiakkaita aiempiin vuosiin verrattuna. Heinäkuussa puistossa käy noin 100 henkeä päivässä. Helteet ovat Riipin mukaan laskeneet kävijämääriä hiukan.

– Näyttäisi siltä, että ihmiset jaksavat helteistä huolimatta hyvin. Kypärät ja valjaat tulevat kyllä hikisiksi, mutta ihmiset vaikuttavat iloisilta, Riippi kertoo. HÄSA