Kanta-Häme

Helteiden jälkeenkään asuntokauppa ei vilkastunut – kaupan odotetaan jopa hiipuvan

Hämeenlinnassa on tänä vuonna tehty kauppoja hieman viimevuotista vähemmän.

Asuntokauppa ei ole vilkastunut siten kuin välittäjät vielä keväällä uskoivat. Kiinteistömaailman välittäjät uskovat, että kasvukeskusten ulkopuolella asuntokauppa yhä hieman hiljenee ja hinnat yhä hieman laskevat.

– Sellainen ajatus, että kauppamäärät kasvaisivat, on sulanut, sanoo Kiinteistömaailman Asuntopalvelu Hämeenlinnan yrittäjä Arja Sarusto.

 

Hämeenlinnassa on kuluvana vuonna tehty vähemmän asuntokauppoja kuin viime vuonna keskimäärin. Keskineliöhintakin on aavistuksen verran laskenut. Sarusto kuvaa tilannetta, ettei vuosi ole tuonut kasvua muttei suurta romahdustakaan.

– Hämeenlinnan seudulla odotukset ovat, että vanhojen asuntojen kauppa jatkuu ennallaan, mutta hinnat saattavat laskea jonkin verran.

Markkinoiden heikkeneminen on iskenyt nimenomaan omakotitalojen sekä suurten rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppaan. Yksiöillä ja kaksioilla on kysyntää myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kiinteistönvälittäjät havaitsivat jo kesällä, että kauppa ei käy odotetusti. Siitä syytettiin julkisesti helteitä. Kauppa on kuitenkin jatkunut vaatimattomasti myös syyssateessa.

Asuntokauppojen lukumäärä pieneni Hämeenlinnassa alkuvuonna noin 4 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta. Sarusto kertoo, että myös kolmannen vuosineljänneksen kauppamäärä jää pakkaselle.

– Eivät helteet pienentäneet kauppaa, Sarusto vakuuttaa.

 

Kiinteistönvälittäjät kokevat asuntomarkkinoiden tilanteen pirstaleisena. Kaupankäynnin edellytyksien pitäisi olla kunnossa, sillä korot ovat alhaiset ja kuluttajilla luottamusta.

– Tilanne on ristiriitainen, Sarusto sanoo.

Hämeenlinnassa on pari vuotta rakennettu melko vilkkaasti uusia kerrostaloja. Rakentaminen jatkuu edelleen.

– Kun Hämeenlinnassa markkina lähti liikkeelle, tehtiinkin reilusti, Sarusto kuvaa.

Uusien asuntojen kauppa näyttää tilastollisesti vilkastuneen. Sarusto kertoo, että kyse on tilastoharhasta, sillä yksi ostaja osti kokonaisen kerrostalon kaikki asunnot ennen kuin talo oli rakennettu.

Suomi on harvinaisen jyrkästi jakautunut pääkaupunkiseutuun, muihin kasvukeskuksiin ja muuhun Suomeen. Tämä näkyy selkeästi myös Kiinteistömaailman barometrissa. Kaupankäynnin odotetaan kulkevan eri suuntiin eri puolilla maata. Pääkaupunkiseudulla uskotaan kerrostaloasuntojen kaupan yhä vilkastuvan ja hintojen yhä kohoavan. HÄSA