Kanta-Häme

Hengähdystauon jälkeen uusi taloudellinen sukellus Janakkalassa

Talouden tasapainotustyö jatkuu Janakkalassa, vaikka kunnan viime vuoden tilinpäätös onkin hieman odotettua parempi. Kunnassa laadittiin viime vuonna talouden tasapainotusohjelman päivitys, ja sen toteuttamista jatketaan.

Kunnan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kuitenkin sanoo, ettei päivitettykään ohjelma riitä, vaan lisäsäästöjä ja toimenpiteitä on mietittävä jo ensi vuoden budjettiin.

– Tämä johtuu siitä, että aiempien vuosien ylijäämä on nyt syöty. Kun tasekin on alijäämäinen, ensi vuoden budjetissa on kuntalain mukaan lueteltava yksilöidyt toimenpiteet, joilla talous saadaan tasapainoon vuoteen 2020 mennessä.

Janakkalan taseessa on ollut ylijäämää, joka on pikkuhiljaa huvennut alijäämäisten tilinpäätösten takia. Nyt valmistuneessa tilinpäätöksessä ylijäämästä menivät viimeisetkin rippeet.

Tämä johtuu siitä, että kaikki Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kunnat joutuvat kirjaamaan sairaanhoitopiirin alijäämän pakollisena varauksena omiin tilinpäätöksiinsä. Se muutti esimerkiksi Janakkalan asetelmat kokonaan.

Janakkalan osuus sairaanhoitopiirin alijäämästä on 1,8 miljoonaa euroa, ja tämän kirjauksen jälkeen kunnan tase on 41 000 euroa miinuksella.

– Se ei ole paljon, mutta miinuksella kuitenkin, ja silloin kuntalain edellyttämät toimenpiteet on otettava mukaan budjettiin.

Tasapainottamisohjelman säästötavoitteesta jäätiin viime vuonna yli puolen miljoonan euron verran.

Jenni Jokela sanoo, että selvin yksittäinen syy tähän on kannustevapaiden vähäinen suosio. Niistä on arvioitu kertyvän vuosittain 250 000 euron suuruinen säätö, mutta tilinpäätöksen mukaan säästöä on kertynyt alle 50 000 euroa vuosittain.

Janakkalassa on laadittu useampana vuonna alijäämäisiä budjetteja, ja viime vuosi toteutui odotetusti. Tosin alijäämä oli noin 340 000 euroa pienempi kuin muutetussa talousarviossa ennakoitiin.

– Hiukan parempi tulos on monen pienen tekijän summa, Jenni Jokela kertoo.

Vuoden 2014 tilinpäätös oli Janakkalassa yllätys, sillä se oli reilusti ylijäämäinen. Samanlaiseen yllätykseen ei ylletty viime vuonna.

Toimintatuotot ylittyivät noin 126 000 eurolla ja kulut taas alittuivat noin 125 000 eurolla. Esimerkiksi tonttikauppa kävi arvioitua paremmin keväällä 2015 toteutetun alennuskampanjan ansiosta ja lisäksi kunta myi muun muassa osuutensa Tohvelan palvelutalosta.

Verotuloja ja valtionosuuksia Janakkala sai odotetusti. Lisäksi kunta sai harkinnanvaraista valtion avustusta useisiin opetustoimen hankkeisiin, kuten Comenius- ja Erasmus-projekteihin sekä luokkakoon pienentämiseen ja kerhotoimintaan. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kulut alittuivat myös.

Sen sijaan perusturvan toimiala ylitti budjettinsa viime vuonnakin, mutta muut toimialat pystyivät paikkaamaan ylityksen.

Janakkalan nettoinvestoinnit olivat viime vuonna 5,3 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen hanke oli Turengin terveysaseman remontti, jonka osuus investointimenoista oli viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa. Lisäksi Turengin yläasteen ja lukion teknisen työn ja kemian luokkatiloja remontoitiin 0,6 miljoonalla eurolla. HÄSA

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic