Kanta-Häme

"Henkilökohtaisella" kylvetyksellä on vankka asiakaskunta

Autojen käsinpesun suosio on vuosien mittaan pysynyt kutakuinkin vakaana, ellei aavistuksen noussut, arvioivat hämeenlinnalaiset yrittäjät.

– Kasvu ei ole ollut äkkijyrkkää, mutta sitä on, sanoo S&M Autofixin Hämeenlinnan-pisteen esimies Jukka Ketonen.

Hämeenlinnassa toimii kymmenkunta autojen käsinpesua tarjoavaa yritystä. Ketosen mukaan muutama on kuitenkin tänä vuonna mennyt nurin.

Vuodesta 2008 toimineen Vanajantien Pesu & Rengas -firman yrittäjä Kimmo Oksanen sanoo, että kaupunkiin nousee aika ajoin uusia alan yrityksiä, jotka ”vähän ajan päästä lopettavat”.

Pitkään toimineita on kuitenkin useita. Käsinpesulla on oma vankka asiakaskuntansa.

– Käsinpesu on tavallaan henkilökohtaisempaa autolle. Katsomme, mitä pinnassa on, ja pesu tehdään sen mukaan, Oksanen kuvailee.

Käsin pääsee joka nurkkaan

Tuorein alan yrittäjä on Kaivoparkin alatasolla syyskuun alusta toiminut Autohuolto Kresha.

– Alusta lähtien oli selvää ottaa mukaan autojen käsinpesua. Käsin pääsee auton joka nurkkaan. Auto pysyy paremmassa kunnossa, sanoo yrittäjä Bedrija Hasani.

Myös hän kuvaa käsinpesua autokohtaiseksi: lian määrä ratkaisee.

– Jos tehdään vahaus, auton voi joutua pesemään kaksikin kertaa.

Hinta liikkuu tasaisesti noin kahdenkymmenen euron tuntumassa. Hämeen Autoehostus oy:tä pyörittävä Antti Nordenswan huomauttaa, että konepesua saa useimmiten keskeisillä paikoilla, mutta käsinpesuun auto on yleensä vietävä keskustan laitamille.

Haastateltujen yrittäjien mukaan etenkin ajan varaamalla käsinpesuun pääsee noin päivän varoitusajalla. Nopeimmillaan työ vie varttitunnin.

Harvan pääartikkeli

Harva yritys tarjoaa käsinpesua ainoana artikkelinaan.

– Käsinpesua ei voi sanoa siksi palveluksi, jonka avulla liiketoiminta pysyy yllä, vaan päätoimi koostuu muusta, kuten tuulilasien vaihdoista,Jukka Ketonen kertoo.

Vanajantien Pesu ja Rengas on nimen mukaisesti keskittynyt myös muihin autonpuhdistuksiin ja renkaanvaihtoihin. Kresha – joka on nimetty Hasanin pojan lempinimen mukaan – puolestaan tarjoaa auton huoltamista ja pesua sillä aikaa, kun auto odottaa omistajaansa Kaivoparkissa.

– Asiakas panee avaimet kuoreen ja ruksaa haluamansa palvelut. Minä teen päivän aikana työt ja palautan auton parkkiruutuun, Hasani kuvaa.

Käsinpesua tarjoavista yrityksistä osa hoitaa yksityisasiakkaiden autoja, mutta osa pesee vain autoliikkeille, kuten esimerkiksi A-Fixaus.

– Meihin vaikuttaa se, miten autokauppa käy. Joka vuosi se hieman hiipuu syksyyn, sanoo Kaido Estam A-Fixauksesta. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic