Kanta-Häme

Henkilöstö- ja hallintojohtaja tietää, että työhyvinvoinnin lisääminen vaatii monia pieniä tekoja

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen muutti aluksi puolison työn perässä.
Anne Iijalainen kertoo viihtyvänsä Hämeenlinnassa erinomaisesti sekä työssään että asukkaana. -Seudulla on paljon kaunista nähtävää ja kiinnostavia kulttuurikohteita, hän sanoo.

Hämeenlinnassa on muutaman viime vuoden aikana otettu käyttöön monia uusia toimintamalleja, joilla tuetaan kaupungin työntekijöiden työhyvinvointia.

– Olemme alkaneet tehdä asioita eri tavalla. Työhyvinvointi ei parane yhdellä jutulla, vaan tarvitaan paljon pieniä tekoja, sanoo kaupungin henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen.

Hän aloitti työt kaupungin henkilöstöjohtajana kolme vuotta sitten, ja kaupungin toissakesäisen organisaatiouudistuksen yhteydessä toimenkuva laajeni hallintojohtajan tehtäviin.

Iijalainen kertoo, että muun muassa Toivu työssä -malli on lyhyehkön ajan kuluessa tuonut hyviä tuloksia.

Malli tarkoittaa sitä, että sairauspoissaolon sijaan työntekijälle tarjotaan mahdollisuus tehdä korvaavaa työtä, jos hän ei pysty hoitamaan omaa tehtäväänsä.

Lisäksi Hämeenlinnassa on aloitettu sisäilmasta oireilevien työntekijöiden tukemisen hyvinvointivalmennus. Lähes kaikki ensimmäiseen ryhmään osallistuneet henkilöt ovat kokeneet saaneensa apua ja kertoneet valmennuksen menetelmistä eteenpäin omissa yksiköissään.

– Näiden ja muiden juttujen ansiosta sairauspoissaolot vähenivät viime vuonna 10 prosenttia. Toivu työssä -päiviä kertyi keskimäärin 180 päivää kuukaudessa, kun tavoite ensimmäiselle vuodelle oli 130, Iijalainen kertoo.

Kaupungin organisaatiossa on Iijalaisen mukaan hyvä tekemisen kulttuuri.

– Täällä saa kokeilla eikä tarvitse pelätä virheitä. Jos jokin ei mene kerralla hyvin, sitten muutetaan systeemiä tai lopetetaan kokeilu, hän sanoo.

Omaa työskentelytapaansa hän luonnehtii myös kokeilunhaluiseksi. Hän haluaa johtajana tehdä yhdessä ja positiivisella otteella. Ihmisten osallistaminen heitä koskeviin asioihin on hänelle erittäin tärkeää.

– Minä tulen töihin joka aamu erittäin mielelläni, ja tavoitteena on, että kaikilla olisi sama fiilis.

Hämeenlinnassa Anne Iijalainen kertoo viihtyvänsä erinomaisesti sekä työssään että asukkaana.

Iijalainen on kotoisin Vaasasta kaksikielisestä perheestä, ja hänen äidinkielensä on ruotsi.

Hän on itse käynyt kaikki koulunsa ruotsiksi, ja hänen 8-vuotias poikansa jatkaa samaa perinnettä Hämeenlinnassa. Myös perheen kaksi koiraa ovat ruotsinkielisiä.

Iijalainen valittiin Hämeenlinnaan Sipoosta, ja ensimmäisen vuoden hän pendelöi Keravan ja Hämeenlinnan väliä.

– Alusta asti, kun minut valittiin tänne, oli selvää, että muutamme. Olemme perheen kanssa muuttaneet usein, aluksi miehen työn takia Raumalle, Poriin ja Helsinkiin. Sipooseen ja nyt Hämeenlinnaan olemme tulleet minun työni takia.

Iijalaisen mukaan Hämeenlinnan brändi ”Ihan lähellä” on erittäin osuva.

– Pääkaupunkiseudulla matkoihin kului aina vähintään puoli tuntia, lähti mihin vain. Täällä ehtii kymmenessä minuutissa kaikkialle. Täällä on paljon kaunista nähtävää ja hyviä kulttuurikohteita, hän kehuu. HÄSA

Anne Iijalainen

Syntynyt Vaasassa 28.11.1968 kaksikieliseen perheeseen, äidinkieli ruotsi.

Valmistunut Vaasan yliopistosta filosofian maisteriksi, työskenteli valmistumisensa jälkeen opettajana.

1990-luvun loppupuolella henkilöstötehtäviin ja esimiestyöhön.

Työskenteli ennen Hämeenlinnaa Sipoon henkilöstöpäällikkönä, valittiin Hämeenlinnan henkilöstöjohtajaksi vuonna 2015, kesästä 2017 alkaen henkilöstö- ja hallintojohtaja.

Perheessä puoliso ja 8-vuotias poika.

Vapaa-aika kuluu ison omakotitaloon liittyvissä töissä, pojan jääkiekkoharjoituksissa ja koirien parissa.

Virallinen merkkipäivävastaanotto Raatihuoneella tiistaina 4. joulukuuta kello 14.

 

Päivän lehti

2.7.2020