Kanta-Häme

Henkistä pururataa pitää huoltaa ja käyttää

Juhani ”Jussi” Honka on ollut kaksi vuotta eläkkeellä. Entinen maakuntajohtaja on tyytyväinen elämäänsä.

– Nyt saa itse säädellä tekemisiä ja menemisiä.

Erityisen iloinen Honka on ollut siitä, että hänen osaamiselleen ja ”pääomalleen” on eläkkeelläkin ollut monenlaista kysyntää. Hän on muun muassa käynyt muissa maakunnissa kertomassa koulutuksen uudistamisesta vanhemman asiantuntijan roolissa.

Tekemistä on riittänyt myös eri säätiöiden hommissa. Päijänne-säätiö pyysi Honkaa vetämään taimenen pelastusohjelmaa. Siinä järvitaimen pyritään palauttamaan takaisin Päijänteeseen.

Eniten Honkaa on työllistänyt hänen lempilapsensa, Vanajavesi-säätiö, jonka Honka pani pystyyn viisi vuotta sitten. Säätiön puheenjohtajana ja Vanajaveden rannan asukkaana hän seuraa vesistöä tarkasti. Haastattelun aikanakin Mika Soramäki Vanajavesi-säätiöstä soittaa ja kertoo kalojen voinnista.

– Vanajaveden hoidossa jälki näkyy jo. Esimerkiksi Pentti Linkola pitää Vanajavettä vesistöjen kuningattarena. Muun muassa kala- ja lintukannat ovat parantuneet, samoin vedenlaatu. Vaikka tuloksia jo näkyy, työ kestää vielä pitkään.

Yliopistomaailmaankin Honka on edelleen yhteydessä. Hän muun muassa tarkistaa silloin tällöin väitöskirjoja ja toimii vastaväittelijänä.

Elinikäinen oppija

Tärkeimpänä eläkehommanaan Honka pitää fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämistä. Eläkkeellä molempiin on ollut eri tavalla aikaa kuin työelämässä.

Honka on muun muassa ryhtynyt tanssimaan. Myös hiihto, soutu, pyöräily ja uinti ovat lähellä sydäntä sekä kalastus. Myös tyttärentytär Varpu, 6, pitää isoisän liikkeessä.

Kotona Hattulan Kauksaaressa Honka harrastaa turkismetsästystä. Loukkuihin on jäänyt supia ja minkkejä. Päijänteen saaressa hän ahertaa risusavotassa.

– Ihminen oppii jatkuvasti. Kävimme Ritvan kanssa lavatanssikurssilla, ja sen jälkeen olemme jo esiintyneetkin, Honka nauraa.

Uutta Honka opettelee myös kalankäsittelyssä. Ennen keittiöön tuli perattu ja suomustettu kala. Nykyään hän tuo kalat keittiöön ruodottomina fileinä.

Kulttuurin perässä taas matkaillaan ympäri Eurooppaa.

Haaveammattia on jo kokeiltu

Hongalta kysyttiin aikoinaan maakuntajohtajan pestin psykologissa testeissä, miksi hän haluaa isona tulla. Hän vastasi rehellisesti pikkupojan haaveensa – tangolaulajaksi.

Haaveestakin on tullut jo melkein totta. Viime kesänä Honka lauloi Vanajavesi sävelin -konsertissa yhdessä Martti Puran kanssa Kalastaja Eemelin valssin.

Kaikki on mahdollista, jos on rohkeutta tehdä ja kokeilla. Honka hiljentyykin pohtimaan ”henkistä pururataa”.

– Sitä pitää käyttää. Tietenkin myös sosiaaliset suhteet ovat hirvittävän tärkeitä. Ne tuovat paljon lisää vuosia.

Honka jäi leskeksi 13 vuotta sitten. Anja-vaimo toivoi, että tulevaisuudessa mies löytäisi uuden rakkauden, mutta sanoi, että älä tyydy huonoon vaan hyvään.

– Meillä on Ritvan kanssa mukavaa yhdessä. Hyvä parisuhde on todella tärkeä asia. (HäSa)