Kanta-Häme

Heppatyttö ei kasva aikuiseksi

Pienten tyttöjen hevoshulluus on kuin tauti, joka useimmilla karisee iän myötä.

Myöhemmällä iällä vanha suola saattaa alkaa janottaa uudelleen, ja moni alkaakin elvyttää ruosteeseen päässeitä ratsastustaitojaan aikuisena. Siksi aikuisten ratsastuskurssit ovat kysyttyjä.

34-vuotias janakkalalainen Emmi Kupiainen on poikkeus. Hänestä rakkaus ei karissut, vaikka ikää karttui. Hulluus istuu yhä ja syvällä.

Hevoset ovat pysyneet Kupiaisen harrastuksena siitä lähtien, kun vanhemmat ensimmäisen kerran veivät alle kouluikäisen tyttärensä kokeilemaan talutusratsastusta.

Hevosista tuli myös Kupiaiselle ammatti, sillä hän on opiskellut hevos- ja maatalousalaa ja valmistunut Mustialasta hevosagrologiksi. Päivätyö löytyi puolestaan Suomen Ratsastajainliitosta.

– Olen pitänyt eläimistä aina. Hevosen olemuksessa on jotain, joka kiehtoo. Se on iso, kaunis eläin, ja ratsastaminen on hirmuisen hienoa.

Ulkopuolisten on toisinaan vaikea ymmärtää hevosrakkaiden intoa.

– Monet dissaavat hevostyttöjä, mutta taustalla saattaa yksinkertaisesti olla pelko. Itse ei uskallettaisi mennä ison eläimen lähelle.

Ensimmäisen oman hevosensa, Pekon, Kupiainen hankki 20-vuotiaana. Nykyisen kumppanin, 19-vuotiaan Teuvon kanssa kavioliittoa on kestänyt jo kymmenen vuotta.

Teuvo elelee täysihoidossa Taappolan tallilla, ja Kupiainen käy puuhailemassa hevosensa kanssa lähinnä arkisin. Aikaa vaatii myös Tampereella asuva miesystävä.

Toukokuussa 2015 Kupiainen otti hevosinnostuksessaan vielä yhden askeleen edemmäs. Kupiaisen opiskelukaveri valmisti hevosen jouhista koruja, ja Kupiainen keksi yhdistää kaksi kiinnostuksenkohdettaan.

Sivutoimisesta yrittäjyydestä pitkään haaveillut Kupiainen perusti hevosaiheisia koruja ja käyttöesineitä myyvän verkkokaupan. Tällä hetkellä verkkokauppa nielee illat ja viikonlopuistakin oikeastaan kaiken sen, mitä yritykselle vain antaa.

– Tiloja ei ole, joten varasto on tällä hetkellä olohuoneessa, Kupiainen nauraa.

Koruvalmistajat ovat löytyneet hiljalleen sieltä täältä: osa tuttavien kautta, osa tapahtumista. Jouhikorujen ja kengitysnauloista tehtyjen korujen lisäksi myynnissä on muun muassa hämeenlinnalaisen Rento Designin Polle-pussukoita.

Tällä hetkellä yritystoiminta pyörii kaiken muun ohessa, omalla painollaan.

Kun Kupiainen tahtoo rauhoittua, hän ei lähdekään välttämättä tallille, vaan istahtaa sohvalle ja tuijottaa terraarioita.

Niissä ei luikertele käärmeitä tai liskoja, vaan siellä asuu akaattikotiloita: neljä aikuista ja useampia pieniä.

– Olen allerginen oikeastaan kaikelle muulle karvaiselle paitsi hevoselle, joten siksi kotilot. Niitä oli lapsenakin: ensin kaksi aikuista ja lopulta tuhat, Kupiainen nauraa.

Kotilot olivat oivallinen lemmikkivalinta myös siksi, että lähipiiri vieroksui liskoja, käärmeitä, torakoita ja muita sen sellaisia eläviä. Kupiainen itse vieroksui akvaariota.

– Kuolleissa kaloissa on aina ollut jotain kammottavaa.

Kotiloista ei ole seurustelijoiksi, eivätkä ne perusta paijaamisestakaan. Kupiaisen mielestä kotiloiden puuhia on kuitenkin kiva katsella: sitä, missä ne milloinkin hengaavat ja miten ne ruokailevat.

– Yhdenlainen seesteisyyden huipentuma oli, kun Tapio Suominen selosti Rion olympialaisissa golfia ja itse nojatuolistani katselin, kuinka kotilo lipuu pitkin lasia. Siinä rauhoittui. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic