Kanta-Häme Riihimäki

Herajoen koulun paloa epäillään tuhopoltoksi – "Vahinkojen korjaus maksaa ainakin 50 000 euroa, mutta voi olla paljon enemmänkin"

Poliisi peräänkuuluttaa havaintoja alueelta ja mahdollisesti Herajoen koulun matalan siipiosan katolla paloyönä liikkuneista henkilöistä.
Herajoen koulun Haapala-rakennus tuhoutui osittain tulipalossa 16. elokuuta Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Koulunkäyntiä pyritään jatkamaan mahdollisimman normaalisti Herajoen koululla Riihimäellä huolimatta rakennuksessa perjantain vastaisena yönä syttyneen tulipalon aiheuttamista vaurioista.

Ohikulkija havaitsi koulun päädyn olevan tulessa yöllä hieman ennen kello kahta, ja ilmoitti palosta hätäkeskukseen. Pelastuslaitos sai tulen sammumaan, mutta puuverhoillun koulun seinä- ja kattorakenteita jouduttiin purkamaan.

Koulun liikunta- ja ruokasali, jakelukeittiö, kirjastohuone ja kaksi varhaiskasvatuksen käytössä ollutta tilaa jouduttiin poistamaan käytöstä vahinkojen vuoksi. Pahiten vaurioitui liikuntasali.

– Joudumme purkamaan lattioita, kuivattamaan tiloja ja uusimaan rakenteita. Onneksi palo-ovet olivat kiinni, minkä vuoksi muut tilat eivät vaurioituneet silmämääräisesti kovin pahasti, Riihimäen rakennuspäällikkö Hannu Mattila kertoo.

 

Lisäksi koulun muut tilat kärsivät savuvahingoista. Tulipalon vaurioittama liikuntasali on tämän hetken arvioiden mukaan poissa käytöstä koko loppuvuoden. Ensi viikon aikana selviää, milloin savuvahinkoja kärsineet jakelukeittiö ja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tilat saadaan takaisin käyttöön. Muiden tilojen kunto selviää ensi viikon aikana.

– Kartoitamme ensin rakennuksen savuvahinkojen määrän ja laajuuden yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tämän jälkeen pystymme arvioimaan, milloin rakennuksen savuvahingoista kärsineet osat voidaan ottaa takaisin käyttöön. Muut tilat näyttävät silmämääräisesti ihan hyviltä, mutta savu- ja vesivauriot selviävät vasta tarkemmin tarkastellen, Mattila sanoo.

Mattila arvioi, että vahingot mitataan vähintään kymmenissä tuhansissa euroissa.

– Pelkästään liikuntasalin korjaus tulee maksamaan 50 000 euroa tai enemmän, sillä vesi on päässyt lattiarakenteisiin. Mikäli savuvauriot vaativat korjauksia esimerkiksi välikatoilla laajemminkin, puhutaan jo huomattavasti isommista kustannuksista.

 

 

Koulunkäynti rakennuksessa jatkuu ainakin toistaiseksi, rehtori Kalle Kiiskinen kertoi perjantaiaamuna.

– Pyrimme jatkamaan koulunkäyntiä mahdollisimman normaalisti. Ruokailut pitää järjestää luokissa, mutta siitä meillä on jo kokemusta aikaisemmilta vuosilta.

Koulussa on noin 170 oppilasta ja 12 varhaiskasvatukseen osallistuvaa lasta. Päivähoitoikäiset lapset ja esikoululaiset menivät ainakin perjantaiksi Piikinmäen päiväkotiin. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta poikkeusjärjestelyt jatkunevat myös ensi viikon.

 

Palo saatiin sammumaan aamuyöllä neljän aikaan.

Syttymissyy ei ollut vielä perjantaiaamuna tiedossa, mutta rehtori Kiiskisen mukaan rakennuksessa ei ollut meneillään mitään korjaustöitä, joista palo olisi voinut saada alkunsa. Palo sai alkunsa koulun ulkoseinältä.

– Tietysti joku sähkövika on mahdollinen, mutta hyvin todennäköisesti palo on sytytetty tahallaan.

 

Poliisi tutkii asiaa törkeänä tuhotyönä. Tutkinnanjohtaja Riku Vihtilä Hämeen poliisista kertoo, että paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Herajoen koulu on valmistunut 1980-luvun puolivälissä. Rakennuksessa on tehty laajoja kunnostustöitä lähivuosina. HäSa

 

Päivitetty kauttaaltaan 16.8. kello 9.10. Lisätty poliisin kommentit ja epäilty rikosnimike klo 9.40. Täydennetty tiedoilla vahingoista ja rakennuspäällikön kommenteilla. Täsmennetty palon syttymisaikaa sekä koulun oppilasmäärää 16.8. klo 11.48. klo 12.57 Täydennetty Mattilan kommentteja vahinkojen kustannuksista.

Mainos