Kanta-Häme

Heraldikko ja taidemaalari

Hämeenlinnan Museo Militariassa avautuu tänään tiistaina näyttely, joka esittelee Jussi Toukosen kaksi kiinnostuksen kohdetta.

Toukonen on heraldikko ja taiteilija, ja Militariassa on esillä sekä hänen suunnittelemaansa vaakunataidetta että öljyvärimaalauksia.

Toukonen maalaa öljyväreillä maisemia, muotokuvia ja asetelmia. Lisäksi hän suunnittelee sukuvaakunoita, kunniamerkkejä, pöytästandaareja, levykkeitä ja isännänviirejä.

Heraldiikan töitä Toukonen on suunnitellut muun muassa Tillanderille ja Rahapajalle ja nyttemmin Helsingin yhteistyökumppanilleen Palkintotukulle. Tuorein työ on vielä julistamaton Pro Ilmajoki -mitali.

Paluu juurille Ilmajoelle

Toukonen on kotoisin Ilmajoelta, ja neljä vuotta sitten hän palasi takaisin juurilleen. Toukonen on everstiluutnantti, ja hän on työskennellyt muun muassa Pääesikunnan toimistopäällikkönä.

Työssään hän perehtyi vaakunaoppiin, sillä hänen työsarkaansa kuului puolustusvoimien heraldiikka, eli muun muassa joukko-osastojen lippujen suunnittelu ja toteutus.

– Suomalainen sotilashan on täynnä heraldiikkaa arvomerkeistä ja kunniamerkeistä joukko-osastoristeihin, Toukonen kertoo.

Hän sanoo harmittelevansa suunnattomasti sitä, että esimerkiksi presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa kunniamerkkejä kannetaan miten sattuu. Näin tapahtuu, vaikka Ritarikuntien kanslia antaa selkeät ohjeet.

– Erityisesti daamien kunniamerkkien kantaminen on joskus täysin sietämätöntä. Olen sanonut monelle juhlapuvun suunnittelijalle, että suunnittelun alkuvaiheessa pitäisi selvittää, mitä kunniamerkkejä daami aikoo kantaa puvussaan, Toukonen kertoo.

Jussi Toukosen näyttely on esillä Museo Militarian vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa lauantaihin 10. toukokuuta saakka.

Toukonen itse on paikalla päivittäin kello 10-17, ja hän on valmis antamaan neuvoja esimerkiksi sukuvaakunoista kiinnostuneille. Lisäksi hän voi opastaa kunniamerkkeihin ja niiden kantamiseen liittyvissä asioissa.

Militarian näyttely on järjestyksessä 45., jossa Toukosen töitä on esillä. Hän on aiemminkin esittäytynyt Hämeenlinnassa, 10 vuotta sitten Hämeen linnassa. (HäSa)