Kanta-Häme

Herkkä nenä haistanee kloorin vielä hetken

Hirsimäessä asuvan Kaiju Leinon aamurutiineihin kuuluu juoda kaksi suurta lasillista vettä. Rutiiniin tuli muutos joulun tienoilla, sillä tuolloin raanavesi alkoi Leinon mukaan sekä haista että maistua kloorilta.

Nyt Leino on kuljettanut reilun kuukauden ajan kotona käytettävän talousveden työpaikaltaan. Hän teki myös omien sanojensa mukaan valituksen HS-Vedelle.

– Valitus tehtiin, koska myös naapurit ovat kertoneet vedessä olevan maku- ja hajuhaittoja.

Ikävintähän tässä on se, että olemme eriarvoisessa asemassa muuhun kaupunkiin nähden.

Käyttöinsinööri Harry Manninen HS-Vedeltä vahvistaa, että muutamat kuluttajat kokevat sen ongelmaksi, että vettä kloorataan. Hirsimäen juomaveden klooripitoisuus on kuitenkin hänen mukaansa sama kaikilla kuluttajilla, jotka ovat Ahveniston tekopohjavesilaitoksen vaikutuspiirissä.

Riskienhallintakeino

Hämeenlinnalainen juomavesi on monena vuonna valittu Suomen parhaimmaksi. Joulukuussa veteen alettiin kuitenkin lisätä sekä hypokloriittia että salmiakkia, siis ammoniumkloridia.

Syy kloorauksen aloittamiseen löytyy sosiaali- ja terveysministeriön suosituksesta. Viime vuoden syyskuussa päivitetty talousvesiasetus edellyttää riskienhallintaa. Puhtaintakin vettä desinfioidaan useilla laitoksilla eri puolilla Suomea, siis ikään kuin kaiken varalta. Desinfiointi suojaa vesijohtoverkostossa olevan veden.

– Esimerkiksi vesiepidemian tapahduttua juomaveteen lisätään klooria. Tämä siksi, että vesi saadaan desinfioitua. Ammoniumkloridin tarkoituksena puolestaan on se, että hypokloriitin kanssa siitä saadaan klooriamiinia. Seoksen on todettu säilyvän verkostossa sen perimmäisiin verkosto-osiin saakka. Tämä mahdollistaa sen, että veteen lisättävän seoksen pitoisuus voidaan pitää näinkin pienenä, kuin nyt Ahveniston laitoksella. Samalla ammoniumkloridi peittää hypokloriitin hajua ja makua. Ammoniumkloridin ja natriumhypokloriitin seossuhdetta tarkennetaan kevään aikana, jotta paras pitoisuusarvo saataisiin kohdilleen, Manninen selittää,

– Oikeaa suhde löytyy kemistien ohjeilla, eikä se tapahdu päivässä tai kahdessa, Manninen muistuttaa.

Pysyvä toimenpide

Talousveden desinfiointi on pysyvä toimenpide, jota jatketaan suosituksen mukaisesti.

Klooria lisätään yhteen juomavesilitraan noin 0,2 milligrammaa. Mahdollisen epidemian sattuessa määrä kymmenkertaistuu.

Ammoniumkloridi eli salmiakki poistaa kloorin hajua ja makua. Siitä huolimatta vesilaitos on saanut erityisesti Hirsimäestä valituksia koskien juomavettä.

Otettujen näytteiden perusteella Hirsimäen veden klooripitoisuus on jopa matalampi kuin vesilaitokselta otetuista näytteistä. Tämä johtuu siitä, että osa kloorista häviää matkalla verkoston reunaosia kohti.

Miksi valituksia on sitten tullut eniten juuri Hirsimäestä?

– Vaikea sanoa. Osa ihmisistä on herkempiä kloorille, kuin toiset, lisäksi sama henkilö saattaa lähettää useita valituksia. Talousveden klooripitoisuus on sama joka puolella Ahveniston laitoksen vaikutuspiiriä. (HäSa)