Kanta-Häme

Herkusta tuli biojätettä

Keravalainen Mikko Hannikainen kääntää lihapakettia kädessään moneen kertaan. Tällä kertaa kyseessä ovat porsaankyljykset, mutta Hannikaiselle maistuisi mainiosti myös hevonen.

– Olin ennen HK:lla lihanleikkaajana, ja muistan hyvin kun leikkaamoon tuli iso pino jäisiä hevosenruhoja Venäjältä. Niistä tehtiin makkaraa ja meetvurstia, ja hyvältähän se hevonen maistuukin.

Hannikainen arvelee, että kaupat ovat vetäneet kohulihat myynnistä lähinnä imagosyistä.

– Laittaisivat hyllyyn vaan, vaikka puoleen hintaan ja lappu päälle. Varmasti kävisivät kaupaksi. Hyvää ruokaa on turha hävittää.

Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Juha Korkatti kertoo poistaneensa torstaina iltapäivällä hyllystä toistakymmentä kebablihapakettia heti tiedon saatuaan.

Hän ei innostu ajatuksesta tuotteiden myymisestä alennuksella.

– Ei me lähdettäisi sellaiseen yhden lihalaatikollisen takia. Vähän jo kyllästyttää koko tämä touhu ja nämä ovat vielä pieniä määriä. Informaatiohan tässä oli virheellistä, ei itse tuote, Korkatti muistuttaa.

Hyväntekeväisyyteen vai roskikseen

Valtakunnantasolla ei puhuta kuitenkaan yksittäisistä paketeista.

Vaikka elintarvikevirasto Evira ei toistaiseksi osaa arvioida, kuinka paljon hevosta sisältäviä tuotteita kaiken kaikkiaan on vedetty pois myynnistä, pelkästään Poutun tehtaalla jopa 6000 kiloa ruokaa muuttui yhtäkkiä jätteeksi.

Toimitusjohtaja Pekka Kosonen kertoo saaneensa kasoittain puheluita ja sähköpostitiedusteluita siitä, eikö ruoalle löydy uusiokäyttöä.

– Ajatus on hyvä, mutta ilman viranomaisten hyväksyntää emme voi tehdä toistaiseksi asialle mitään.

Poisvedettäviä kebablihatuotteita on viisi, jotka kaikki on valmistettu samasta lihamassasta. Osa tuotteista on edelleen tehtaan omissa varastoissa, loput Pouttu ohjeisti perjantai-iltapäivänä lähettämään palautuksena takaisin tuottajalle.

– Ne tuotteet, jotka ovat kauppojen hyllyillä tai jo kuluttajilla, tulevat meille takaisin varmaankin parin viikon aikana. Nyt vain odotellaan, mitä valvontaviranomaiset määräävät niille tehtäväksi, Kosonen sanoo.

Se, miten tuotteet käytännössä hävitetään, on vielä epäselvää. Kosonen olisi halukas lahjoittamaan lihan hyväntekeväisyyteen. Tuotteiden laittaminen uudelleen myyntiin ei hänen mukaansa vaikuta todennäköiseltä.

– Takaisinveto on jo tehty, joten sitä emme ole edes miettineet. Virhe on meidän, joten mieluummin lahjoitamme tuotteet pois emmekä yritä niillä enää rahastaa.

Maanantaina ollaan viisaampia

Suurin osa hevosenlihatuotteista päätyy todennäköisesti hävitettäväksi. Eviran mukaan poisheitettävän ruoan kokonaismäärä saadaan vasta sitten, kun tuottajat ovat saaneet kaikki tuotteet takaisin.

Yksikönjohtaja Kyösti Siposen mukaan ongelmatilanteissa on ensisijaisesti käytettävä maalaisjärkeä. Myös ympäristönäkökohdat tullaan ottamaan huomioon.

Siponen ei kuitenkaan rohkaise kauppiaita alennusmyyntiin, sillä hänen mukaansa tuottajan täytyy olla tietoinen, miten oma tuote on kussakin myymälässä esillä.

– Tässä on yleisperiaatteet, joiden mukaan on toimittava, eikä poikkeuslupia alennusmyyntiin ole toistaiseksi annettu yhdellekään kaupalle.

Eviran linjaus hevoslihatuotteiden hävittämiseen valmistuu Siposen mukaan ensi maanantaihin mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020