Kanta-Häme

Herpesvirus tuli ihmisen avuksi

– Täydellisiä ihmeitä ei pidä odottaa.

– Mutta on tämä tietynlainen päänavaus, luonnehtii Turun yliopiston virologian dosentti Veijo Hukkanen lääkeuutuutta, jota päästäneen Suomessa käyttämään syöpäpotilaaseen lähiviikkojen tai viimeistään lähikuukausien aikana. Kunhan sopivan kaltainen melanooma- eli ihosyöpätapaus löytyy.

Kyse on amerikkalaisen Amgen-yhtiön kehittämästä T-vec-lääkkeestä, joka sai myyntiluvan Euroopassa viime joulukuussa. Yhdysvalloissa se ehdittiin hyväksyä vain pari kuukautta aiemmin. T-vec on maailman ensimmäinen lääke, joka perustuu eläviin viruksiin.

Hukkanen arvioi, että lääkettä käytetään Suomessa ensin isoimmissa yliopistosairaaloissa.

VIRUSHOITO ON lääketieteelle merkittävä askel, muttei mikään hurja loikka. Hukkasen mukaan hoidoilta on lupa odottaa hyviä tuloksia yhdessä muun lääkityksen kanssa. T-vecin potilaskokeissa joka neljännellä potilaalla syöpäkasvain pieneni yli puoleksi vuodeksi tai hävisi kokonaan. Verrokkiryhmän tavanomainen lääkitys sai vastaavan aikaan vain joka sadannella. Ennen kaikkea Hukkanen korostaa, että virushoidolla säästytään esimerkiksi sytostaattien tai sädehoitojen dramaattisilta haittavaikutuksilta, vaikka hoitoa annettaisiin useita kertoja.

Lääkkeeksi muovattu virus on elävä ja toimiva, mutta siitä on poistettu varsinainen tautia aiheuttava geeni. T-vecin tapauksessa se on juuri se geeni, joka aiheuttaa ihmisessä normaalisti huuliherpestä tai muita infektioita. Sen sijaan viruksen DNA:han on istutettu siirtogeeni, jonka tehtävä on houkutella elimistön immuunipuolustus hyökkäämään syöpäsolun kimppuun.

Lääkettä ruiskutetaan suoraan kasvaimeen tai sen lähelle ihon alle, jolloin virukset päätyvät kasvaimen solujen luo. Virus paitsi herättelee immuunivastetta, myös itse tunkeutuu syöpäsoluun hajottaen sitä.

HUKKASELLE UUTUUS on erityinen ilonaihe, koska ensimmäiseksi myyntiluvan sai juuri herpesvirukseen perustuva lääke. Hän on itse tutkinut herpestä yli kolmekymmentä vuotta.

– Herpesviruksen voima on siinä, että sitä voi antaa samalle potilaalle monta kertaa. Virukset toimivat samalla rokotteina itselleen ja ensimmäisen hoitokerran jälkeen potilaalle on kehittynyt vastustuskykyä.

Hän myöntää, että T-vec antoi uskoa myös turkulaisten tutkimusryhmälle. Se tutkii parhaillaan herpesvirusta sillä silmällä, että siitä voisi kehittää hoitomuodon aivokasvaimen hoitoon. Ryhmä on jo aiemmin kehittänyt herpesviruksia MS-taudin koemallin hoitoon.

Viruksia on käytetty jo vuosisadan ajan rokotteissa, mutta elävien virusten lääkekäytön historia ulottuu vain 1990-luvun alkuun, jolloin aiheesta julkaistiin ensimmäinen laboratoriotyö.

Suomalaiset ovat olleet kehityksessä mukana alusta asti. Täällä suunnitellaan useampaa virukseen pohjautuvaa lääkettä. Kliiniset tutkimukset ovat pääosin vasta alkuvaiheissaan.

Hukkasen mukaan lähitulevaisuudessa viruksista voi olla apua syöpien lisäksi muun muassa verisuonitautien ja jopa kroonisen kivun hoidossa.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic