Kanta-Häme

Herrajesta, me eletään tällä!

Kyky joustaa, taipua tuulten mukaan ja toteuttaa tarpeeksi hulluja ideoita. Näillä eväillä tamperelainen etnomusikologien Kulttuuriosuuskunta Uulu on onnistunut toimimaan ruohonjuuritason kulttuuriyrittäjänä täydet kymmenen vuotta.

Sitä juhlitaan ensi viikonloppuna kolmen päivän ajan Uulufestillä Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella.

Nykyään Uulu työllistää enemmän tai vähemmän täysipäiväisesti viisi ihmistä. Aloittaessa joukossa oli seitsemäntoista kirkasotsaista jäsentä, jotka eivät aivan tajunneet, mihin olivat ryhtymässä.

– Perustimme etnokoulun ja ajattelimme, että kyllä on helppoa ja hienoa. Vasta jonkin ajan kuluttua meille selvisi, mitä tarkoittaa olla yrittäjä, kertoo Uulun koulutuspalvelujohtaja Henna Leisiö.

Komealta kalskahtava titteli on peräisin taannoisesta fuusioitumisesta Maailman musiikin keskukseen. Nimenomaan koulutustoiminnat yhdistettiin. Tämä myös tuottaa Uululle yhden tarpeellisen tulovirran.

– Auttaa vuokranmaksussa, Leisiö naurahtaa.

Osuuskunnan tulot valuvat erillisistä puroista.

Perustaminen …hyvää saumaan

Kulttuuriosuuskunnan pystyssä pysymistä on alusta asti auttanut se, että Uulu on onnistunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tampereella alkoi Uulun perustamisen kanssa samaan aikaan niin sanottu ”taidekaari” kouluissa, ja lisäksi heti tarjoutui museoyhteistyötä. Luolamiehiä käsittelevän näyttelyn musiikkiasiantuntijoita olivat tietenkin etnomusikologit.

– Huomattiin, että herrajesta, me eletään tällä! Tehdään hulluja juttuja ja siitä vielä maksetaan, kuvaavat Leisiö ja Uulun hallituksen puheenjohtaja Lari Aaltonen.

Toimenkuva on koko ajan pysynyt kutakuinkin samana, monimuotoisena. Kouluttamisella aloitettiin ja sillä myös jatketaan – joku saattaa muistaa Uulun myös tämän kesän lastenkulttuurifestivaali Hippaloilta soivan ruoan pajoja pitämästä.

Uulu myös pitää alan kirjallisuuden tietokantaa ja kerryttää soitinkokoelmaa opetusministeriön rahoituksella. Koossa on 400 soitinta eri puolilta maailmaa.

Kuuluupa Uuluun myös soitinrakentaja, jonka käsissä syntyy esimerkiksi skeittilautakanteleita ja sähköisiä lehmänkelloja.

Ääntä tarkoituksen …mukaan

Kaikkea tätä Uulu haluaa esitellä kymmenvuotisfestivaalinsa avulla. Leisiölle juhlan ydin on lauantai-iltapäivänä järjestettävä Maailman musiikin rata, jonka viidessä pisteessä kuka tahansa voi kokeilla yhteensä yli sataa eri soitinta.

Lisäksi ohjelmassa on erilaisia pajoja, luentoja ja lauantai-illan juhlakonsertti, joka huipentuu muinaissoittimien soittamiseen Rapolan linnavuoren supassa.

– Sarvibändi soittaa tilassa, jossa muinaissoittimia on tarkoituskin soittaa. Pimeys luo oman tunnelmansa, järjestäjät kuvaavat.

– Konserttiin on hyvä ottaa oma istuinalusta ja kunnolliset vaatteet. Korkokengissä ei kannata lähteä metsään, Henna Leisiö lisää.

Musiikin ei ole tarkoituskaan olla lähtökohtaisesti kaunista.

– Joistain soittimista ei ole tarkoituskaan lähteä soinnukasta ääntä, jos käyttötarkoitus on petojen pelotteleminen, Leisiö nauraa.(HäSa)

Uulufest Voipaalan taidekeskuksessa 30.8.–1.9. Koko ohjelma: www.uulu.fi.

Päivän lehti

4.6.2020