Kanta-Häme

Hetki lyö – vai lyökö, Kirka?

Kirka-musikaali nähdään Hämeenlinnassa Verkatehtaalla 29.3. Pääosaa näyttelee Ilari Hämäläinen.
Kuva: Muu
Kuva: Muu

Miten innoissasi olet ollut päästessäsi Kirkan rooliin, Ilari Hämäläinen?

– Olen ollut tosi innoissani, koska oli omakin suunnitelma toteuttaa Kirka-kiertue viime syksynä, mutta päätettiinkin lyödä hynttyyt yhteen Suomen Musiikkiteatterin kanssa ja toteuttaa Kirka-musikaali.

Kuinka tärkeä Kirka on sinulle henkilökohtaisesti?

– Kirka on suomalainen laulajaidolini ihan pikkupojasta lähtien. Olen 10–11-vuotiaana nähnyt vuonna 1989 ensimmäisen live-taltioinnin Kirkalta, ja sen jälkeen se oli menoa.

Mikä Kirkassa vetosi sinuun?

– Luulen, että se oli se anteeksipyytelemätön, raaka laulutapa, joka hänellä oli. Kirkahan oli kuuluisin sen ajan heavy-laulaja. Laulutavassa on jotain, joka vetoaa minuun tosi paljon. Samanlaisia ulkomaisia artisteja kuuntelen muutenkin.

Keitä laulajia?

– Esimerkiksi tällaisia hard rock -klassikkkolaulajia, kuten Whitesnaken David Coverdale, Journey-yhtyeen Steve Perry, Deep Purplen Ian Gillan ja Dio.

Miten sinulta sujuvat Kirkan herkät laulut?

– Se ei ollut välttämättä Kirkallekaan sitä mieluisinta musiikkia. Hän olisi halunnut olla rock-laulaja, mutta aina ei saa mitä haluaa.

– Itsekin painiskelen hyvin samankaltaisten asioiden kanssa. Suomenkieliselle hard rock -musiikille, jota yritän tehdä, ei ole minkäänlaista foorumia. Nyt elellään konemusiikin aikakautta.

Millä tavoin olet paneutunut Kirkan rooliin?

– Luin Kirkan elämäkerran, ja sieltä olen poiminut sattumanvaraisesti asioita. Kirka on lapsena ja teininä ollut aika ujo ja arka. Niitä puolia olen yrittänyt ottaa mukaan musikaalin alkupuoliskolle.

– Kun Kirkalle alkoi karttua elämänkokemusta ja tuli kolhuja ja kupruja, hänestä tuli itsevarmempi ja rauhallisempi ja hän oppi arvostamaan elämässä saavutettuja asioita.

Minkälainen musikaali on luvassa?

– Siinä käydään Kirkan elämää läpi noin 12-vuotiaasta alkaen 2000-luvun taitteeseen. Hänen elämäänsä liittyivät varsinkin nuorena sisarukset Muska ja Sami. Esillä on myös Kirkan suhde omaan isään ja uran alkuvaiheessa mukana olleisiin henkilöihin. Kirkan kilttiys ja arkuus aiheuttivat osin sen, että häntä manipuloitiin eri suuntiin hänen urallaan. Välillä oli myös rahapulaa ja vastoinkäymisiä byrokratian kanssa.

Olet esiintynyt muun muassa Voice of Finland -ohjelmassa. Mistä muusta sinut tunnetaan?

– Olen tehnyt tosi laajasti musiikkia parikymmentä vuotta ammatikseni. Jotkut tuntevat minut Kaija Koon basistina, toiset Pete Parkkosen tai Katri Ylanderin basistina. Jotkut muistavat minut Helsingin kaupunginteatterin tai UIT:n musikaaleista. Valkeakosken kesäteatterissa olin toissakesänä Baddingina. HÄSA