Kanta-Häme

Hevi-etsivät löysivät puuttuvat värit

– Ketkä tykkäävät valkosipulista?

Aika moni käsi nousee viittaamaan Lammin Konnarin koulun liikuntasalissa.

– Entä ketkä söisivät sitä raakana?

Viittaajia on selvästi vähemmän.

Konnarin koulun alaluokkalaiset pääsivät keskiviikkona maistelemaan, haistelemaan ja tunnustelemaan monenlaisia kasviksia.

Niitä oli koululle tuonut Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen. Lammilaislapset toimivat Hevi-etsivinä, jotka auttoivat Nokkosta löytämään kasvitaulusta puuttuvat värit.

Kaalia, mutta mitä?

Aluksi kasviksia tunnistettiin tuoksun tai hajun perusteella, sen jälkeen tunnustelemalla ja lopuksi maistamalla. Tunnusteltavat kasvikset oli piilotettu pusseihin, ja ainakin yksi osoittautui vaikeaksi.

Pussin sisältöä arveltiin porkkanaksi tai perunaksi, mutta oikea vastauskin löytyi: avomaankurkku. Sen sijaan ruusukaali tunnistettiin yllättävän nopeasti.

– Maistatettavat kasvikset on valittu sillä perusteella, että niitä on miellyttävä laittaa suuhun. Ei mitään inhottavia yllätyksiä, Satu Nokkonen lupasi.

Arvoituksellisimmaksi mauksi osoittautui kyssäkaali, jossa lapset kyllä tunsivat kaalimaista makua, mutta oikea nimen löytäminen oli vaikeampaa.

Nokkosen mukaan Hevi-etsivä on suunnattu alaluokkalaisille, jotka suostuvat maistelemaan kasviksia vielä melko ennakkoluulottomasti.

– Tosin välillä nirsoilu tarttuu. Mutta viimeistään pienellä kilpailuvirityksellä ryhmien maistelulautaset tyhjenevät yleensä hyvin, Nokkonen tietää.

Konnari päätti kierroksen

Tapahtumalla pyritään kannustamaan lapsia syömään suositusten mukaiset puoli kiloa kasviksia päivässä.

Lasten terveys -tutkimuksen mukaan vain noin puolet ensimmäisen luokan oppilaista syö kasviksia lounaalla ja päivällisellä. Muilla aterioilla kasviksia syö vain joka kymmenes oppilas.

– Tärkeää olisi, että kotona olisi kasviksia, hedelmiä ja marjoja tarjolla, eivät lapset niitä välttämättä huomaa vaatia. Lapsille voi pilkkoa kasviksia valmiiksi välipalaksi.

– Valinnanvaraa on nykyisin todella paljon, ja myös lapsille on hyvä tarjota kasviksia monipuolisesti. Pelkkään tomaattiin ja kurkkuunkin kyllästyy, Satu Nokkonen sanoo.

Kasvistapahtumia on järjestetty kouluissa eri puolilla Suomea viime syksystä alkaen. Konnarin koulun tilaisuus on tällä erää viimeinen Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten alueella, seuraava projekti liittyy viljoihin.

Hevi-etsivä -tapahtumia rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020