fbpx
Kanta-Häme

Hevonen ja luonto liikuttavat Elonkierrossa – Asiantuntijat kertovat eläinavusteisesta toiminnasta

Asiantuntijat kertovat eläinavusteisesta toiminnasta.
Kierroksen päätteeksi on mahdollisuus talutusratsastukseen säävarauksella. Kuva: Kaisa Sir n
Kierroksen päätteeksi on mahdollisuus talutusratsastukseen säävarauksella. Kuva: Kaisa Sir n

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston kesän toista teemailtaa vietetään Jokioisilla tiistaina 20. elokuuta.

Hevonen ja luonto liikuttavat -teemakierroksella käsitellään hevosten tärkeyttä ihmisen hyvinvoinnille.

Kierrokselle tulijat kuulevat eläinavusteisesta toiminnasta, etenkin lasten ja nuorten parissa. Teemailta tutustuttaa myös hevosen tapaan viestiä ihmisen kanssa ja alan kouluttautumismahdollisuuksiin.

Kierroksen asiantuntijoina toimivat Luken tutkija Anja Yli-Viikari, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Anu Virtanen Anun Arkista sekä hevosavusteisen koulutuksen kurssinjohtaja Leena Kalalahti Ypäjän Hevosopistolta.

Kierroksella on mukana myös Virtasen suomenhevonen Hessin Nitro, ja kierroksen päätteeksi on mahdollisuus talutusratsastukseen säävarauksella.

Viime vuosina hevosia on käytetty tukena sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yli-Viikarin mukaan hevoset luovat otollisia tilanteita asiakkaan fyysisten tai psykososiaalisten taitojen harjoitteluun.

– Varsinkin lapsille ja nuorille tarvitaan tekemisen ympäristöjä, joissa vaikeita asioita käsitellään luontevasti vaikka talliaskareiden parissa. Ongelmien sijaan huomio on ratkaisujen löytämisessä ja taitojen kehittämisessä.

Anu Virtasen mukaan hevonen aktivoi toimimaan ja kohottaa mielialaa.

– Hevonen nostaa esiin tunteita ja ajatuksia ja myös haastaa vuorovaikutukseen. Hevonen ja ihminen ovat molemmat yksilöitä, jotka joutuvat harjoittelemaan vuorovaikutusta ja toistensa ymmärtämistä pystyäkseen toimimaan yhdessä.

Anun Arkissa uutena toimintamuotona on ollut vanhempien ja lasten yhteinen hevostoiminta. Valmistelussa on myös MinD-ryhmä, joka kohdentuu vaikeissa elämäntilanteissa olevien nuorten tukemiseen.

Yli-Viikarin mukaan uusille toimintamuodoille on akuutti tarve, sillä nykyiset eivät riitä yhteiskunnan tarpeisiin lasten ja nuorten kasvun tukemisessa.

– Eläinavusteisen toiminnan avulla voidaan purkaa terapian pitkiä jonoja ja rauhoittaa alan ammattilaisten työtilanteita.

Hevonen ja luonto liikuttavat -teemakierros ti 20.8. Jokioisten Elonkierto-puistossa. Maksuton kierros alkaa puiston portilta kello 18.

Menot