fbpx
Kanta-Häme

Hevonen tiellä – hiljennä!

Hevonen ratsastajineen ei välttämättä ole jokaiselle päivittäinen näky tieliikenteessä, mutta kohdattaessa on ratsukkoon syytä suhtautua kaikella huomaavaisuudella. Hiljennä vauhtia ja ohita hevonen rauhallisesti riittävällä etäisyydellä, Liikenneturva painottaa.
 
Tavallisesti hyvin käyttäytyvä ja koulutettukin hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joka pakenee, kun sitä pelottaa tai se mieltää jonkin asian uhkaavaksi. 
 
– Nopea ja voimakas eläin voi säikähtäessään käyttäytyä arvaamattomasti. On syytä muistaa, että keskikokoinenkin hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, kuvaa Liikenneturvan aluepäällikkö Tuula Taskinen, itsekin ratsastaja.
 
Kohdatessasi autolla, tai muulla moottoriajoneuvolla, ratsukon, hiljennä vauhtia ja ohita hevonen rauhallisesti käyttäen vastakkaista kaistaa, jos sillä ei ole liikennettä. Ota katsekontakti ratsastajaan ennen ohitusta ja varmista, että välimatka ohitettavaan ratsukkoon säilyy ohituksen jälkeenkin.
 
Seuraa myös ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos hän pyytää sinua pysähtymään nostamalla käden pystyyn, pysähdy. Takaa voi olla tulossa lisää ratsukoita tai eläin voi olla säikähtänyt.
 
Ratsukon taakse ei ole syytä jäädä turhaan odottelemaan. Hevosella on rajallinen näkökenttä, mutta sillä on erittäin hyvä kuulo, joten todennäköisesti se on kuullut lähestyvän ajoneuvon, Taskinen opastaa.
 
Maastossa ja maanteillä liikkuvat hevoset ovat tottuneet autoihin ja muuhun liikenteeseen, mutta hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästi pärisevistä mopoista tai moottoripyöristä. Myös auton äänimerkki voi säikäyttää hevosen, joten älä soita torvea.
 
Muiden tienkäyttäjien tapaan myös ratsukoiden on liikuttava tieliikennelain mukaisesti ja ratsastajan tai ohjastajan on tunnettava liikennesäännöt.
 
– Perusohjeena on se, että hevosella siirrytään aina käyntiin, kun kohdataan toinen tienkäyttäjä. Jos tiellä liikutaan ratsain, on hevosen paikka yleensä tien oikeassa reunassa. Kevyen liikenteen väylälle ratsastaja saa mennä silloin, kun se on erillisellä liikennemerkillä ilmoitettu sallituksi, Taskinen kertaa.
 

Menot