Kanta-Häme

Hevosalalla uskonto kymppi ja matikka nelonen? – HAMK tuo tarjolle koulutusta hevostalouden yrittäjyyteen

Hamkin Forssan toimipisteessä alkaa uusi koulutuslinja, joka yhdistää hevostalouden ja liiketalouden. Tavoitteena on kasvattaa hevosalalla toimivien bisnestaitoja.
Callisto Horsesin yrittäjän Riikka Harjulan mukaan hevosalan yrittäjyys on omanlaistaan hulluutta, jossa uskonto on kymppi ja matematiikka nelonen.

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) Forssan toimipisteessä alkaa koulutuslinja, jossa keskitytään hevosalalla työskentelevien bisnesajattelun kehittämiseen. Koulutuksen tavoitteena on, että hevosalan yrittäjyyteen liittyisi aiempaa vahvemmin liiketaloudelliset tavoitteet.

Linja valmistaa opiskelijat tradenomeiksi, joten se eroaa Mustialassa tarjottavasta hevostalouden koulutuksesta.

Mustialasta opiskelija valmistuu agrologiksi, ja koulutuksessa tarkastellaan hevosta ennen kaikkea osana maaseutua. Uudella koulutuslinjalla hevosyrittäjyys näyttäytyy yritystoimintana, jossa tarjotaan taloudellista voittoa tuottavia palveluita.

Ypäjällä toimivan Callisto Horsesin yrittäjä Riikka Harjula tietää, että liiketalouden koulutukselle on hevosalalla tarvetta.

– Pääsääntö tällä alalla on se, että uskonto kymppi ja matematiikka nelonen, hän nauraa.

Harjula on itsekin hypännyt hevosalalle siksi, että rakastaa hevosia. Liiketaloudellinen ajattelu on kehittynyt vasta työn ohessa.

– Onneksi yritystoiminta on kasvanut sen verran, että pystyn elättämään perheeni, Harjula sanoo.

Rakkaus ohittaa talouden

Hevostalouden ja liiketalouden yhdistämisen hankaluus on huomattu Suomessa laajasti.

Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto ovat painottaneet jo vuosien ajan, että hevosalan yrittäjät tarvitsevat nykyistä parempia liiketaloudellisia taitoja.

– Hevosalalla perustetaan yrityksiä yleensä rakkaudesta hevosiin, jolloin liiketaloudellinen osaaminen jää sivuun. Suomessa on paljon hevosalan yrityksiä, jotka eivät ole tällä hetkellä kovinkaan hyvällä tolalla, sanoo Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja Mikael Forstén.

Samaan aikaan hevostalouden piirissä liikkuu maailmalla yhä suurempia rahoja. Hyvin koulutettu, nuori huippuhevonen saattaa maksaa jopa kaksi miljoonaa euroa. Alalla on siis rahaa, mutta sitä pitäisi saada ohjattua yhä enemmän myös Suomeen.

Vaatimukset ovat kasvaneet

Liiketaloudellista ajattelua tarvittasiin senkin vuoksi, että suomalaisista hevosharrastajista on tullut aiempaa vaativampia. Kaikille asiakkaille ei enää riitä viikoittainen ratsastustunti, vaan yhä useampi kaipaa elämyksiä. Hevonen yhdistetään yhä useammin terapiaan, hyvinvointiin ja luontosuhteen kehittämiseen.

Hamkin biotalouden yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäen mukaan asiakkaille pitää tuotteistaa erilaisia paketteja ja innovatiivisia ratkaisuja, joissa hevonen on vain yksi osa kokonaisuutta.

– Tuotteistaminen ja palvelupakettien tarjoaminen on hevosalalla yhä lapsen kengissä, Riihimäki sanoo.

Hänen mukaansa uusi hevostalouteen painottuva tradenomikoulutus on tärkeä siksikin, että hevosalan yrittäjillä on yleensä toisen asteen koulutus tai ei koulutusta lainkaan. Korkeampi koulutus voi tuoda hevostalouteen sellaisia näkökulmia, joita ei ole aiemmin keksitty.

Alkuun ensi syksynä

Hamkin uusi koulutuslinja alkaa todennäköisesti jo ensi syksynä.

Opetusministeriö myönsi viikko sitten linjalle avustusta, joka riittää kattamaan kahden vuoden opetuskulut. Hamk toivoo, että sen jälkeen linja on vakiintunut osaksi opetusta.

Linjalla painotetaan myös kansainvälistä yhteistyötä ja opiskelijoiden englannin kielen taitoa. Kansainvälisyys on tullut keskeiseksi myös hevosalalla ja erityisesti isoja rahavirtoja tavoiteltaessa.

Opiskelijat tekevät yhteystyötä Ypäjän Hevosopiston kanssa, ja suunnitteilla on aloittaa uuden opettajan rekrytoinnit sekä Hamkin että Hevosopiston tarpeisiin.

– Olemme pohtineet tätä uutta koulutusta vuoden päivät Hamkin rehtorin Pertti Puusaaren kanssa. Koulutuksen järjestyminen on mahtava uutinen seudullemme, kommentoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka vaikutti myös siihen, että koulutukseen ylipäätään liikeni valtion avustusta. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic