Kanta-Häme Hämeenlinna

Hevoset eivät ole kultakaivos – Hämeenlinnan Alaspään tallitoiminta konkurssiin

Tilat olisivat vaatineet remonttia, mutta rahaa siihen ei löytynyt.
Alaspään talli on toiminut Hämeenlinnassa Rengontien varrella. Kuva: Esko Tuovinen
Alaspään talli on toiminut Hämeenlinnassa Rengontien varrella. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Alaspään tallin toiminta on lopetettu. Tallitoimintaa pitkään pyörittänyt Sammon Horse Team haki itsensä konkurssiin.

Sammon Horse Teamin yrittäjä Terhi Koivula kertoo, että ratsastuskeskukseen olisi pitänyt sijoittaa paljon rahaa, jotta toimintaa olisi voitu jatkaa.

– Hevoset kuluttavat paljon, ja rehujen on oltava ensiluokkaisia. Ne ovat myös herkkiä eläimiä. Hevoset ovat alttiita loukkaantumisille ja eräille vaivoille, mikä on talleille suuri kustannuserä. Ratsastuspaikkojen on oltava hyvät.

– Viranomaismääräykset ovat asiallisia, mutta ne synnyttävät lisäkustannuksia, Koivula sanoo.

Hevosista on tullut suosittu harrastus, mutta suuri osa talleista painii taloudellisten vaikeuksien kanssa. Ala ei ole yrittäjille ”kultakaivos”.

– Ala on riskibisnestä. Talleja on paljon myynnissä, Koivula toteaa.

Alaspään tallilla oli tyypillisesti 24 hevosta, joista viime aikoina neljä oli Sammon Horse Teamin omistuksessa.

Ulkopuolista rahaa tarvittaisiin

Tallin maa-alueen omistaa Hämeenlinnan kaupunki, joka on vuokrannut sen Alaspään Ratsastuskeskus -nimiselle kiinteistöosakeyhtiölle. Kiinteistöyhtiö, jonka osakkaina ovat Sammon Horse Team ja eräät vanhat hevostenomistajat, omistaa tallin rakennukset. Terhi Koivula on myös kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja.

– Tallirakennukset ovat niin huonossa kunnossa, että ne pitäisi täysin uusia. Jos ratkaisua ei löydy, myös kiinteistöyhtiön toiminta loppuu, Koivula sanoo.

Toiminnan jatkaminen Alaspään tallilla on siten kokonaan vaakalaudalla. Koivula ei usko, että toimintaa on mahdollista jatkaa ilman ulkopuolista rahaa.

Sammon Horse Team perustettiin alun perin Sammon tallin operaattoriksi. Alaspään tallia piti Hämeenlinnan Urheiluratsastajat -yhdistys. Sammon Horse Team siirtyi Alaspäälle. Alaspään tallin ratsastuksenopettaja Terhi Koivula osti yrityksen vuonna 2002.

– Kun ryhdyin yrittäjäksi tallille, minulle luvattiin, että rakennuksia uudistetaan. Halukkuutta ei kuitenkaan löytynyt.

Useilla sama ongelma

Koivulan mukaan useat tallit ovat saman ongelman edessä. Tiloihin pitäisi investoida, mutta ei tiedetä, miten se voitaisiin tehdä.

Kiinteistöyhtiön vuokrasopimus Alaspään tallin maista on vielä voimassa viisi vuotta. Hämeenlinnan kaupunki ei ole ainakaan kaavoituksessa suunnitellut muuta toimintaa Alaspäälle, sillä tuoreessa yleiskaavassa alue on merkitty urheilu- ja virkistystoimintaan.

Alaspään hevoset on siirretty Ratsutila Suomelaan ja Harvialan Hevostilalle. Hevostallien yhteydessä toimii myös aatteellinen urheiluseura, koska hevosharrastus on myös urheilua. Alaspään tallin urheiluseuran Tawast Ridersin toiminta siirtyy Harvialan Hevostilalle. HÄSA

Päivän lehti

11.8.2020