Kanta-Häme

Hevoset valloittavat Kaupunginpuiston

Hämeenlinnan alueen ratsastusseurat ja -tallit esittäytyvät kaupunkilaisille tulevana lauantaina. Kaupunki Ratsaille -tapahtumassa Kaupunginpuistossa on mahdollisuus tutustua erirotuisiin hevosiin ja poneihin sekä seurojen ja tallien toimintaan. Luvassa on muun muassa kärryajoa, talutusratsastusta ja tallien esittelyä. Myös Aulangon Ratsukilta tulee paikalle perinneasuissaan.
 
– Miellä on tapahtumassa kaksi pikkuponia, aasi, isompi poni kärryajelutukseen sekä hevonen talutusratsastukseen, Kissankulman Eläinpihan yrittäjä Kaisu Nurminen kertoo.
 
Kissankulman Eläinpiha on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä harrastetalli, jossa järjestetään muun muassa ratsastustunteja, leirejä, maastoretkiä ja puuhapäiviä. Tallilla asustelee 28 hevosta, joista puolet on pikkuponeja. Tilalla on myös muita eläimiä.
 
– Meillä laji on nimenomaan hauskaa ja rentoa harrastamista. Meille on tullut asiakkaaksi paljon aikuisia, ja täällä käy myös paljon pieniä lapsia sekä perheitä.  Eläinpiha on kuin pienimuotoinen maatila, ja se on meidän juttu.
 
Alkukesä on talliyrittäjille kiireistä aikaa, mutta Nurminen lähti kuitenkin mielellään mukaan hämeenlinnalaisen Marianne Aallon organisoimaan hevostapahtumaan.
 
– Suuri kiitos Mariannelle, ilman häntä ei tapahtuma toteutuisi. On kiva nähdä myös toisia talliyrittäjiä. Asiakkaita riittää varmasti kaikille, sillä jokainen tarjoaa vähän eri konseptia. Jos on miettinyt harrastamisen aloittamista, tapahtumassa voi kysellä suoraan yrittäjiltä, mitä kaikkea talleilla on tarjota, Nurminen valaisee.

Lajia tutuksi

Aktiivinen estetuomari ja stewardi Marianne Aalto sai kipinän hevostapahtuman järjestämiseen vuodenvaihteessa saatuaan valmiiksi maaseutumatkailun ammattitutkintonsa.
 
– Mietin, että yleensä messutapahtumiin ei voi viedä hevosia ja näyttää, millaista ratsastus on, joten ajattelin, että lajille voisi luoda oman tapahtumansa. Tavoitteena on lajin esittely. Ihmiset saavat kierrellä, katsella ja taputella hevosia, Aalto visioi.
 
Aalto kutsui Hämeenlinnan alueen ratsastusseurat koolle idean tiimoilta. Tapahtumaan innostuivat mukaan Hämeen Ratsastajat, Kanta-Hämeen Ratsastajat, Tawast Riders, Ratsastusseura Verraton, Mäentaustan Ratsastajat sekä Alaspään Ratsastuskeskus, Aulangon Ratsastuskoulu, Mäentaustan Talli, Kissankulman Eläinpiha, Saajan Talli, Ratsutalli Verraton ja Jaatalli.
 
– Samalla voimme myös lisätä alueen seurojen välistä yhteistyötä.
 
Hevostapahtumaa ovat tukeneet Hämeenlinnan kaupunki ja Ratsastajainliiton Hämeen alue. Paikan päällä on myös puffetti. Yleisön toivotaan varaavan pikkurahaa mukaan.
 
– Alueelle ei pääse autolla, koska se on suljettu muulta liikenteeltä. Ilmaista lannoitetta on tarjolla, joten puutarhaihmisten kannattaa varata oma ämpäri mukaan, Aalto vinkkaa.
 
Kaupunki Ratsaille -tapahtuma Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa la 14.6. klo 12–15.