Kanta-Häme

Hevosherpespelko sulkee talleja

 

Hevosherpes huolestuttaa tallinpitäjiä ja Kanta-Hämeen alueella ainakin kaksi tallia on suljettu herpeksen välttämiseksi. Myös kilpailuja on peruttu.
 
Pohjois-Savossa on varmistunut kaksi hevosherpes EHV-1 -tartuntaa, joista toinen on johtanut hevosen lopettamiseen. Ypäjällä ja Tampereella on ollut tautiepäilyjä.
 
Kilparatsastaja Sanna Backlund Janakkalasta on laittanut tallinsa ovet säppiin kahdeksi viikoksi. Hevosia ei kilpailuteta.
 
– Talli on toistaiseksi kiinni ja kaikki liikenne seis, Backlund kertoo.
 
Hevoset rokotetaan hevosherpestä vastaan. Ne saavat parin päivän levon, mutta sen jälkeen niitä liikutetaan normaalisti.
 
– Odottelen juuri rokotteita. Herpesvirusrokote on ilmeisesti loppunut, Backlund kertoi torstaina.
 
Hevoset eivät liiku kotitallin ulkopuolella, ja ihmisten tulee talliin tullessaan vaihtaa vaatteensa ja desinfioida kenkänsä.
 
– Jos kaikki tallit toimisivat samalla tavalla, saataisiin tauti todennäköisesti talttumaan. Lähdemme kahden viikon kuluttua Norjaan kilpailemaan, joten toivottavasti pahin epidemia on silloin ohi, toivoo Backlund.
 
Toiminta pysähtynyt
Hämeenlinnalainen MP Riding Center on sulkenut ovensa varotoimenpiteenä.
 
– Haluamme minimoida riskit, jotta hevoset pysyvät terveinä, sanoo talliyrittäjä Mia Korhonen.
 
Käytännössä koko 37 hevosen yksityistallin toiminta on pysähtynyt. Hevosia ei kilpailuteta, ei valmenneta, eikä kengitetä. Niitä ei käytetä eläinlääkärissä, eikä talliin päästetä myöskään vieraita hevosia.
 
– Hevosihmisten vierailut ja kiertävien valmentajien käynnit on kielletty.
 
Tallin hevosten lämpöjä seurataan erityisellä tarkkuudella, ja rokote on harkinnassa. Korhosen mukaan sekä Ypäjällä että Tampereella on ilmennyt epäilyjä herpestapauksista.
 
– Odotamme pari viikkoa, ja katsomme tulokset Ypäjältä ja Tampereelta.
 
Sulkemisella on vaikutusta elinkeinotoimintaan.
 
– Se on kuitenkin pienempi paha, kuin ottaa riski taudin puhkeamisesta.
 
Kilpailutoiminta jäissä
Suomessa herpesepäilyjen takia useita hevostapahtumia on peruttu tai siirretty. Hämeenlinnassa Alaspään ratsastuskoululla sunnuntaiksi 14.4. suunnitellut Kanta-Hämeen ratsastajien järjestämät kilpailut on peruttu taudin pelossa.
 
– Harkitsemme yhä, pidämmekö Tavast Ridersin järjestämät kilpailut ensi viikon sunnuntaina 21.4. vai emme, kertoo Alaspään ratsastuskoulun talliyrittäjä Terhi Koivula.
 
Tuntitoimintaan ja valmennuksiin tartuntataudilla ei ole ollut vaikutusta.
 
– Ratsastuskoulun oppilaita on ohjeistettu taudin välttämiseksi. Heidän tulee myös välttää kontakteja vieraisiin hevosiin.
 
Tautia Suomeen Virosta?
Virossa yksi hevonen kuoli herpekseen viime viikolla. Ypäjällä Hevosopisto jatkaa eristystä, kunnes hermosto-oireisen hevosen verikoe varmistuu.
 
– Kanta-Hämeessä on otettu muutamia näytteitä sairaista hevosista, mutta toistaiseksi herpestapauksia ei ole ilmennyt. Käsittääkseni ainoat varmistuneet tapaukset ovat kaksi tartuntatapausta Pohjois-Savossa, sanoo eläinlääkäri Johanna Seppänen Hattulasta.
 
Eläinlääkäri ei halua lietsoa hysteriaa. Epidemia saattaa olla tulossa, mutta siitä ei olla varmoja.
 
– Tautia on Virossa. Savossa EHV-1 -viruksen takia lopetettu hevonen oli Virossa kilpailemassa. Myös yksi Suomessa kilpaileva virolainen hevonen on sairastunut. Kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä. Jos kilpailukausi on alkamassa, voivat varotoimenpiteet olla järkeviä, kun kyseessä ovat kilpahevoset.
 
Tavallisille hevosille ja hevosihmisille riittävät normaalit varotoimet.
 
– Mielestäni voi käydä valmennuksessa ja tunneilla, kun vaihtaa vaatteet ja pesee kädet, jos menee toiseen talliin. Jos oman tallin hevoset ovat sairaita, ei kannata vierailla muilla talleilla.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic