Kanta-Häme

Hevossillan matkailutila kansainvälistyy vauhdilla

Kiinalaiset matkailijat ovat löytämässä tiensä Forssaan. Kiinan suurimmasta kaupungista Shanghaista aletaan nimittäin järjestää matkoja Hevossillan matkailutilalle.

– Suomi on nousemassa kiinnostavaksi matkailumaaksi. Tämä on kova juttu koko seutukunnalle, Hevossillan yrittäjä matkailurestonomi Raija Sundblom-Mero sanoo tyytyväisenä.

Matkanjärjestäjällä, joka alkaa myydä Hevossillan majoituspalveluita, on 24 miljoonaa asiakasta.

– Kiinasta alkaa tulla noin 20 hengen ryhmiä ympäri vuoden. Ryhmät majoittuvat Hevossillassa neljän vuorokauden ajan.

Matkailijat ovat Kiinan valtionyhtiöiden työntekijöitä, joita palkitaan matkalla Suomeen. Matkasta ei Sundblom-Meron mukaan voi kieltäytyä.

– Heistä täytyy pitää huolta. Jos he ovat tyytyväisiä, muitakin ryhmiä tulee.

Sundblom-Mero sanoo, että kyse on hänen matkailuyrittäjäuransa merkittävimmästä askeleesta.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin ensimmäiset kiinalaiset tulevat.

– Tämä on kuitenkin oikeasti totta, yrittäjä huudahtaa.

Kiinalaiset turistit haluavat majoittua nimenomaan hirsimökeissä vanhan kulttuurin ympäröimänä. Luksushotellit eivät heitä kiinnosta.

– Forssan sijainti on erinomainen. He majoittuvat täällä ja tekevät oppaan kanssa päiväretkiä eri puolille Suomea. Turkuun, Tampereelle ja Hämeenlinnaan on lyhyt matka.

Yrittäjä luottaa siihen, että opas puhuu englantia, mutta jatkossa myös kiinankielistä materiaalia aiotaan hankkia. Esitteitä käännetään vasta englanniksi.

Hevossillassa on tällä hetkellä 40 vuodepaikkaa, joten 20 hengen ryhmä vie puolet paikoista.

– Meidän täytyy investoida uusiin majoitustiloihin. Aivan ensimmäiseksi muutamme kaksi vanhaa hirsitaloa majoitustiloiksi.

Kiinalaisten matkailijoiden tulo tuo myös työtä. Hevossilta työllistää Sundblom-Meron, hänen miehensä Veikko Meron ja perheen kaksi aikuista tytärtä. Tyttäret tosin työskentelevät yrityksessä osa-aikaisesti.

Myös Hevossillan kokki ja mökkitalkkari ovat tehneet töitä osa-aikaisesti, mutta jatkossa heidän pestinsä muutetaan kokopäiväiseksi. Lisäksi ravintolaan palkataan toinen kokki.

– Olemme jo tämän vuoden parin ensimmäisen viikon aikana myyneet 150 majoitusvuorokautta, joten asiakkaita riittää muualtakin kuin Kiinasta.

Paitsi omaan väkeä, kiinalaisten tulosta on hyötyä muillekin matkailualan yrittäjille.

Kun Hevossilta lähti mukaan booking.com-varauspalveluun, varausten määrä kasvoi välittömästi. Samoin liikevaihto nytkähti ylöspäin.

Yrityksen asiakkaat olivat aiemmin pääasiassa kotimaasta. Nyt on brittejä, saksalaisia, hollantilaisia, amerikkalaisia. Uudenvuoden aikaan metsämökeissä oli venäläisiä.

Forssan seudulla käy matkailijoita useista eri maista. Kiinalaisten matkailijoiden kiinnostus on kuitenkin yllättänyt Forssan Yrityskehityksen matkailusihteerin Mari Noromies-Wahlin.

– Hieno päänavaus Hevossillalta!Tämä on iso tilaisuus kaikille yrittäjille. Nyt ei saa jäädä odottelemaan, vaan tehdä yhdessä töitä.

Noromies-Wahlin mukaan Hevossilta on hieno esimerkki siitä, miten markkinointityöllä pääsee eteenpäin.

– Jos saisimme Lounais-Hämeeseen promillen murto-osa kiinalaisista matkailijoista, niin se olisi suuri asia lounaishämäläisille.

Osa seudun matkailualan yrittäjistä ei ole mukana kansainvälisessä varausjärjestelmässä ja sekin on Noromiehen mukaan ymmärrettävää.

– Jotkut eivät halua kasvaa kansainväliseksi yritykseksi. Se on jokaisen oma valinta. HÄSA

 

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic