Kanta-Häme

Hiekka pöllysi helteessä

Hypyt, kurvit ja kova vauhti kuuluvat BMX-pyöräilyn ytimeen. Niitä kaikkia nähtiin torstaina, kun Hattulan nuorisotalon pihalle avattiin uusi BMX-rata.

Rata on ensimmäinen laatuaan Kanta-Hämeessä.

– Tätä voisi lajina verrata lumilautailuun tai skeittaukseen. Huipputasolla kyse on täydestä urheilusta, mutta nuorisolle tämä on hauskanpitoa ja hengailua, kertoo Tawast Cycling Clubin Antti Munnukka.

BMX on syntynyt USA:ssa, jossa pyöräilijät alkoivat matkia motocrossia. BMX-pyörien renkaat ovat yleensä pienet, 20 tuuman kokoiset. Radalla voi silti ajaa myös tavallisella pyörällä.

Pienetkin pyöräilyn pariin

Uuden radan tarkoituksena on saada jopa alle kouluikäiset innostumaan pyöräilystä. Radalla jopa kolmivuotiaat voivat kokeilla taitojaan potkupyörällä.

BMX on olympialaji, mutta Hattulassa siitä halutaan hauska liikunnan muoto.

– Pojat hyppivät joka tapauksessa pyörillä, joten se on parempi tehdä täällä kuin kylillä puskissa, sanoo Munnukka.

Kilpailuihin radan mitat eivät riitä, mutta harjoituksiin se on hyvä. Liikuntapaikka on tarkoitettu kaikille pyöräilystä kiinnostuneille. BMX-pyörän saa 200–300 eurolla ja kypärän muutamalla kympillä. Muita varusteita ei tarvita.

Vielä vähän pehmeä

12-vuotias Kasimir Kannisto ajoi radan virallisesti ensimmäisenä läpi. Rata osoittautui hyväksi, vaikkakin paikoitellen vielä pehmeäksi.

– Kun kuulin radasta, alkoi kyllä heti polttelemaan, että pitäisi päästä ajamaan, hän kertoo.

Lapsi ja vanhempi voivat tulla radalle yhdessä. BMX on suosittua monissa paikoissa myös naisten keskuudessa.

Tapio Painilainen oli 9-vuotiaan poikansa Rasmuksen kanssa ensimmäinen isä–poika-parivaljakko radalla.

– Rata on hyvänmuotoinen, ja uskon, että se paranee vielä käytössä, kommentoi Tapio Painilainen.

Radan rakensivat yhteistyössä Hattulan kunta ja Tawast Cycling Club -seura. Rata oli edullinen. 6000 euroa liikuntapaikasta ei ole paljon. Hoito on seuran vastuulla. Asiantuntijana radan suunnittelussa auttoi pyöräilyn EM-mitalisti Jani Vesikko.

Radan vihki käyttöön kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola. Kesällä paikalla alkaa myös alle 10-vuotiaiden pyöräilykoulu. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic