Kanta-Häme

Hiekoitushiekkoja lakaistaan jo pois

Aikainen kevät on saanut muuttolintujen lisäksi vipinää myös lakaisukoneisiin.
Hämeenlinnan kaupungin Linnan Infra aloitti tiistaina hiekoitushiekkojen poiston kaupungin keskustan ajoradoilta. 
 
Jos keväiset kelit jatkuvat, etenee lakaisutyö lähipäivinä katujen hoitoluokituksen mukaisesti myös muille alueille ja pienemmille teille.
 
Allergia- ja astmaliiton mukaan puhdistustöillä on Etelä-Suomessa jo kiire, sillä hiekkaa, asfalttipölyä ja renkaista irronnutta kumia sisältävä katupöly on terveyshaitta kaikille.
 
– Talven aikana hiekoitushiekka kerääntyy teiden keskiviivoille ja reunoille. Siellä hiekoitus ei auta enää autoja eikä jalankulkijoita. Nämä olisivat hyviä kohtia aloittaa katujen puhdistusta, jos hiekoitusta joudutaan vielä jättämään liukastumisen varalle jalkakäytäville, Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta toteaa.
 
Syrjäsen mukaan ihanteellisinta olisi saada hiekat heti lumien sulamisen jälkeen katujen ollessa vielä märkinä. Tällöin lakaiseminen ei nosta pölyä ilmaan.
 
Jos katupöly käy terveyden päälle, suosittelee liitto hengityssuojaimen käyttöä, vaikka se onkin Suomessa vielä harvinaista. 
 
– Hengityssuojaimia myydään esimerkiksi rautakaupoissa, apteekeissa ja suuremmissa päivittäistavarakaupoissa, sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen neuvoo.

Hiekan alta paljastuu kuoppia

Hiekoitushiekan alta saattaa tänä keväänä paljastua sileän asfaltin sijaan jopa aikaisempaakin huonommassa kunnossa olevia katuja ja teitä.
 
Leuto talvi on ollut erittäin raskasta aikaa teiden päällysteille, sillä maa ei ole päässyt jäätymään kunnolla ja lämpötilan jatkuva vaihtelu nollan molemmin puolin on saanut vesimassat liikkumaan teiden pohjarakenteissa. 
 
Tämä taas voi aiheuttaa yllättäviä kuoppia tai jopa halkeamia teiden pintoihin. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic