Kanta-Häme Tammela

Panssaripataljoonan alokkaat vannoivat sotilasvalansa jo torstaina – “Armeija kuuluu suorittaa. Kokemus on ollut mielenkiintoinen, vaikka välillä onkin rankkaa”

Hämeen panssaripataljoonan alokkaat vannoivat sotilasvalansta torstaina Tammelassa. Loput Panssariprikaatin alokkaat vannovat valan tänään iltapäivällä Parolannummella. "On niin hienoa ja herkistävää nähdä oma lapsi sotilaiden rivissä."
Valatilaisuuden ohimarssia seurasi kiinnostuneena monisatapäinen yleisöjoukko. Kuva: Tapio Tuomela
Valatilaisuuden ohimarssia seurasi kiinnostuneena monisatapäinen yleisöjoukko. Kuvat: Tapio Tuomela

Noin 370 Hämeen panssaripataljoonan alokasta vannoi sotilasvalan tai antoi sotilasvakuutuksen torstaina Tammelassa. Panssariprikaatin 2/19 saapumiserän juhlallinen sotilasvala- ja -vakuutustilaisuus pidettiin Mustialassa.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Tero Ylitalo nimitti sotilasvalan vannoneet tai sotilasvakuutuksen antaneet koulutushaarasta riippuen panssarimiehiksi, panssarijääkäreiksi, jääkäreiksi ja pioneereiksi.

 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Hämeenlinnalainen Tommi Rönkkö oli yksi sotilasvalan vannoneista, ja hänet nimitettiin panssarijääkäriksi.

– Valatilaisuus oli hieno kokemus. Armeijaan meno oli minulle itsestään selvää. On tärkeää, että Suomella on oma armeija. Armeijassa on ollut välillä rankempaa ja välillä helpompaa, mutta kaiken kaikkiaan fiilis on oikein hyvä, Rönkkö sanoi.

Sotilasvala- ja -vakuutustilaisuutta oli seuraamassa iso joukko alokkaiden läheisiä. Myös Tommi Rönkön läheiset olivat mukana, ja tilaisuus oli liikuttava ja hieno kokemus erityisesti äidille Heta Rönkölle.

– Valan vannominen oli hyvin juhlallinen tilaisuus, ja seurasin sitä herkistyneenä. Isänmaallisuus kuuluu mielestäni suomalaisuuteen, Heta Rönkkö totesi.

Helsinkiläinen Elias Wahlroos nimitettiin niin ikään panssarijääkäriksi, ja myös hän kiitteli valatilaisuutta hienoksi ja juhlalliseksi kokemukseksi.

– Tuntuu erittäin hyvältä. Armeijaan meno on mielestäni velvollisuus, joka kuuluu suorittaa ja kokemus on ollut tähän asti mielenkiintoinen, vaikka välillä onkin ollut rankkaa, Wahlroos sanoi.

Wahlroosin sisko Lotta Sahimaa oli seuraamassa valatilaisuutta, ja hän kehui tilaisuuden arvokkuutta, kaunista säätä ja Mustialan upeaa miljöötä.

– Olen todella ylpeä pikkuveljestäni, Sahimaa totesi.

Sotilasvalan vannonut Tommi Rönkkö sai halauksen ylpeältä äidiltään Heta Rönköltä. Kuva: Tapio Tuomela
Sotilasvalan vannonut Tommi Rönkkö sai halauksen ylpeältä äidiltään Heta Rönköltä.

 

Poikansa Roni Koskisen sotilasvalan vannomista Tampereelta katsomaan tullut Jaana Koskinen kertoi liikutuksen kyyneleiden tulleen jo heti tilaisuuden alussa.

– On niin hienoa ja herkistävää nähdä oma lapsi sotilaiden rivissä, Koskinen sanoi.

Mukana olivat myös Ronin isä Mikko Koskinen, pikkusisko Veera ja pikkuveli Ukko sekä mummu Maila Järvinen, jotka kaikki odottivat valan vannomista innostuneina ja hieman jännittyneinäkin.

– Otin nenäliinoja mukaan, sillä itkuhan siinä saattaa tulla, kun näkee Ronin vannovan sotilasvalan, Maila Järvinen sanoi.

Ohimarssissa nähtiin myös kaksi panssarivaunua. Kuva: Tapio Tuomela
Ohimarssissa nähtiin myös kaksi panssarivaunua.

 

 

Tilaisuuden katselmuksen suorittanut ja sotilasvalan ja -vakuutuksen kehotussanat lausunut Panssariprikaatin komentaja, eversti Tero Ylitalo totesi, että palvelukseen seitsemän viikkoa sitten astuneilla alokkailla on hyvä henki ja ilme.

– Sotilasvalan vannominen on ainutkertainen ja arvokas tilaisuus, jolla on pitkät perinteet ja joka liittää nuoret soturit yhteen vanhempien sukupolvien ketjuun. Maanpuolustustahto on Suomessa korkealla, ja asevelvollisuutta arvostetaan, Ylitalo sanoi.

Kenttähartauden piti Tammelan kirkkoherra Juha Koivulahti, joka totesi valan vannovien ottavan nyt vuorollaan vastuun siitä, että Suomi on myös tulevaisuudessa vapaa ja turvallinen maa elää.

Paraatijoukkoja komensi Hämeen Panssaripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Riku Rantakari. Tilaisuudessa suoritetun ohimarssin otti vastaan Panssariprikaatin komentaja, eversti Ylitalo seurassaan valan esilukija, seniorikauppias Pauli Korvensyrjä.

Valatilaisuuden soitosta vastasi Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Tilaisuuden ohjelmaan kuului myös kalustonäyttely, jossa esillä olivat Leopard 2A6 -panssarivaunu sekä BMP-2M -rynnäkköpanssarivaunu esittelijöineen.

Perjantaina 23.8. järjestetään toinen vala- ja vakuutustilaisuus Parolannummella, johon osallistuvat kaikki loput alokkaat eli reilut 900. HäSa