fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Hiihtäjät tarvitsevat pitkiä maastolatuja

Perinteinen kansanhiihtolatu, Aulangon Kymppi on saatu kunnostettua hiihtokuntoon vain parhaina lumitalvina. Kuva on vuoden 2003 helmikuulta. Kuva: Markku Tanni, arkisto

Viime viikon tiistain lehteen (HäSa 15.1.) oli laadittu aivan aiheellisesti näyttävä juttu Tauno Hovilasta, joka jo vuosien ajan on järjestänyt Alajärvelle sekä latuja että luistelumahdollisuuksia.

Mielipidepalstan tekstareissa kiiteltiin myös moottoriradan ja Lammin hiihto-olosuhteita.

Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestari sen sijaan ilmoitti saman lehden jutussa Aulangon kympin olevan sellaisessa kunnossa, ettei “sitä laduksi voinut sanoa”.

Tämän kuten muidenkin latuverkoston reittien käyttökelpoisuus vähälumisina talvina perustuu oleellisesti kesäajan pohjustus- ja raivaustöihin, joita Aulangolla on kyllä muutama vuosi sitten jonkin verran tehtykin.

Saattaa tosin olla, että maanomistusolot, kynnetyt pellot ym. rajoittavat laajemminkin latujen tekemistä Hämeenlinnassa, mutta tuskin ne kuitenkaan yksin selittävät täkäläisen hiihtoverkoston ominaispiirteitä.

Latukartta-sivulle on listattu yhdysladut mukaan lukien viitisenkymmentä erimittaista, enimmäkseen lyhyttä pätkää, joiden perustaminen ja ylläpitäminen hyvissäkin lumiolosuhteissa on luultavasti ylivoimainen logistinen tehtävä.

Kaupunki on myös jo vuosia sitten luopunut monien pitempien reittien kunnossapidosta.

Maastohiihto, ikiaikainen suomalainen liikkumistapa, on kyllä paljon muutakin kuin pyörimistä lyhyillä ympyräladuilla tai edestakaista sahaamista muutaman kilometrin urilla.

Toki luonnonolosuhteetkin ovat hiihdon kannalta selväsi huonommat Hämeenlinnassa kuin esim. Lahden seudulla, mutta kyllä täälläkin on mahdollista parantaa tilannetta siirtämällä painopistettä nykyistä enemmän pitempien reittien kunnolliseen perustamiseen ja ylläpitoon, vaikka kaupungin laajeneminen, maanomistus ym. rajoituksia asettavatkin.

Saksan kielessä maastohiihtoa tarkoittava sana “Langlauf” (lang = pitkä) ilmentää hyvin, mistä hiihdossa on kyse.

Taisto Talvensaari

Hämeenlinna

Menot