Kanta-Häme

Hiihto elää esimerkeistä

Esimerkin voima vetää – eivätkä Suomen talvien sääolosuhteetkaan vielä ihan mahdottomat ole. Laduilla on väkeä. Näin voi kiteyttää entisen kilpahiihtäjän Marjut Roligin näkemyksen hiihdon nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Arvelut lajin kuihtumisesta kuoliaaksi ovat olleet pahasti ennenaikaisia.
 
– Jossain vaiheessa nuoria ei tullut lajin pariin kovin paljon. Ei nytkään niin paljon hiihdetä kuin omassa nuoruudessani, mutta Hämeenlinnan hiihtoseuran hiihtokoulussa on taas ollut vuosittain 50–100 oppilasta. Se on aika hyvin, Rolig sanoo.
 
Intoa on riittänyt huolimatta siitä, että esimerkiksi viime talvena ladulle hädin tuskin pääsi vesisateilta.
 
– Jos on vasta kokeilemassa ja valitsemassa lajia, moni ei tuollaista talvea jaksa. Hämeenlinnassa saimme onneksi silloinkin pakkaspäivinä tykitettyä baanat.
 
Rolig muistuttaa, ettei harrastuksen aloittamiseen tarvita kuin sukset. Esimerkiksi moottoriradan ladut eivät ole vain kilpahiihtäjien käytössä, vaikka niinkin jotkut ovat luulleet.
 
– Siellä on niin leveät baanat, että kaikki mahtuvat.
 
 
Mitä esimerkkeihin tulee, harrastajapiikki näkyy tällä hetkellä erityisesti ampumahiihdossa.
 
Ensimmäisenä suomalaisena ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti voittanut Kaisa Mäkäräinen on houkutellut etenkin tyttöjä lajin pariin.
 
Marjut Roligin mielestä myös hiihtokoulut ovat tärkeitä innostajia ja kannustajia, vaikka lajia toki opetetaan kouluissa ja joissain päiväkodeissakin.
 
Hiihtoseurassa oppia saavat aikuisetkin.
 
– Esimerkiksi luisteluhiihtoa eivät monet ole nuorena harjoitelleet. Vetäjistä tosin on krooninen pula.
 
Vaikka hiihto on edelleen tai taas suomalaisille rakas laji, mikään Norja tämä maa ei kuitenkaan ole.
 
– Siellä hiihto on syvemmällä kulttuurissa. Perheet lähtevät viikonloppuisin yhdessä pitkille retkille, lisää ampumahiihtäjä, urheilulukiolainen Jessika Rolig, Marjut Roligin tytär.
 
 
2000-luvun alun doping-skandaali jätti hiihdon ylle pitkät varjot, jotka osittain näkyvät edelleen.
 
– Se oli hirveää aikaa. Mutta jos ajatellaan tämän päivän urheilijoita, tapaus ei koske heitä millään lailla. Taustalla se on toki aina, siitä ei mihinkään pääse, Marjut Rolig sanoo.
 
Jos tapauksesta voi sanoa koituneen jotain hyvää, niin se ryhdisti.
 
– Se vaikutti muun muassa lajin tukijoihin. He ovat nyt joka asteella tarkempia pykälien suhteen, mikä ei tietysti haittaa, Rolig naurahtaa. (HäSa)
 
 
Lisää aiheesta sunnuntain Hämeen Sanomissa. 

Menot