Kanta-Häme

Hiihtokilpailut avittivat hotellien kevättä

Isoa keppiä kantava mies astelee Cumulus-hotellin aulan läpi. Kepin ympärille on kiedottu Norjan lippu.

Lahden MM-hiihtokilpailut ovat osittain vilkastuttaneet Hämeenlinnan hotellien talvilomakautta. Esimerkiksi Cumuluksessa majoittuu noin 50 norjalaisen kisaturistin ryhmä. Myös Vaakuna-hotellissa on suomalaisperheitä, jotka lähtevät aamulla Suomen liput ja kasvomaalaukset ojennuksessa kohti kisakaupunkia ja palaavat illan hämärissä takaisin.

Lisääkin hiihtolomalaisia olisi hotelleihin silti mahtunut.

– Nyt on kyllä ollut niin hiihtolomaan sopimattomat kelit, että ne ihmiset, jotka olisivat ehkä tavallisesti lähteneet vaikka hiihtelylomalle Hämeeseen, ovat nyt jääneet kotiin. Onneksi nämä muutamat kisaturistit ovat tulleet paikkaamaan tilastoja, mutta ei meillä mitenkään seinät pullistele, kertoo hotelli Cumuluksen vuoropäällikkö Maarit Ryynänen.

Vaakuna-hotellin päällikkö Jouni Kämäri kertoo, että Lahdessa yöpymisen hinnat ovat nousseet kisojen ajaksi pilviin. Vaikutukset eivät kuitenkaan kantautuneet Hämeenlinnaan aivan odotusten mukaisesti, sillä lahtelaiset kehittivät omia majoitussysteemeitään auttamaan turisteja.

– Siellä ovat kuulemma ihmiset antaneet vuokralle omia asuntojaan ja talojaan, ja lähteneet itse pois kisahumusta. Kyllä siinä on aika vaikea rako hämeenlinnalaisen hotellin taistella asiakkaista, kun toisessa vaakakupissa on paikan päältä vuorattava talo.

Jos alkuvuosi onkin ollut hotellirintamalla melko rauhallinen, kevät ja kesä vaikuttavat sitäkin kiireisimmiltä. Ryynänen ja Kämäri kertovat, että monta kesäistä viikonloppua on jo hotellien kirjanpidoissa varattu lähes loppuun. Erityisen suosittuja ovat varausten puolesta olleet toukokuussa pidettävät Sulasol-laulujuhlat, Wanaja-festarit sekä Verkatehtaan tatuointitapahtuma.

– Lisäksi varauksia on tullut mukavasti keskiaikamarkkinoiden tienoille elokuuhun, Elomessuille, Hippaloille ja Puutarhamessuille. Kyllä kesä näyttää kaiken kaikkiaan myynnin ja varausten suhteen oikein hyvältä, kertoo Maarit Ryynänen.

Aivan oma lukunsa muodostavat Kantolan tapahtumapuistoon saapuvat Guns N’ Roses-yhtyeen herrat. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Hämeenlinnan hotelleista ei tahdo enää kovin helposti löytyä muuta kuin ei oota. Paitsi jos haluaa hotellihuoneen sijaan kokeilla jotakin hieman erilaista.

Vaakuna-hotellissa kokeiltiin AC/DC:n keikan kunniaksi Patja lattialla -tyylistä majoitusta. Kaikki kokous- ja kerhohuoneet täytettiin patjoilla. Majoituksen hintaan sisältyi saunomismahdollisuus sekä aamupala. Patja laatteella oli suosittu majoitusvaihtoehto, ja Kämäri kertoo saaneensa aiheesta jopa kiitoskortteja.

– Yhdeltä pariskunnalta tuli kortti, jossa luki, että kiitoksia eksoottisesta elämyksestä kokoushuoneen lattialla. Sitä on ihminen loppujen lopuksi aika lailla vähään tyytyväinen. Kun vaan saa masun täyteen ruokaa, sauna on kuumana, patja nukkumiseen ja hyvää musiikkia, niin mikäs siinä on ollessa, Kämäri vitsailee.

Päivän lehti

4.6.2020