Kanta-Häme

Hiili Hiilesmaan Concorde kirittää bändit nousuun

HIM-tuottaja Hiili Hiilesmaan uusi palvelu auttaa bändejä ammattimaistumaan ilman levy-yhtiöitä. Maailmalle pyrkivien suomalaisyhtyeiden ja artistien pitää löytää uudelleen luova hulluus.
 
 
 
Keltaisessa talossa Verkatehtaan kupeessa studiota pitää tyytyväinen mies. Noin 11 vuotta Hämeenlinnassa asuneen tuottajan Hiili Hiilesmaan työpaikka on juuri sopivasti artisteilta piilossa.
 
– Popparit eivät pääse raapimaan ovea yhtä helposti kuin Helsingissä. Hämeenlinna on sopivan lähellä mutta riittävän kaukana, Hiilesmaa virnuilee.
 
Käytännössä studion sijainnilla ei ole mitään merkitystä. Hiilesmaa on tuottanut eri mittareilla menestyneitä levyjä maailmalla myyneestä HIMistä astetta kokeellisempaan pörinään niin Stadissa kuin Hämptonissa. Tälläkin hetkellä työn alla on musiikkia koti- ja ulkomaisille yhtyeille.
 
Hiilesmaa on perustanut kahden Jyväskylästä käsin operoivan kumppaninsa kanssa uudenlaisen artisteille ja bändeille suunnatun palvelun. 
 
Viime vuosina yhä kovemmalla äänellä äänitemyynnin alamäkeä itkeneet suuret levy-yhtiöt ovat synnyttäneet kysyntää palvelulle, joka tarjoaa tosissaan oleville, jopa ammattimaisuuteen tähtääville yhtyeille kaiken levyntekoon, julkaisuun ja markkinointiin tarvittavat palvelut. Tässä markkinaraossa siipiään levittelee Concorde Music Company.
 
– Pelkkä hyvän musiikin tekeminen ei riitä, vaan taustalla pitää olla monenlaista asiantuntemusta. Palveluun kuuluu esimerkiksi miksaus, levynjakelu sekä promootio, Hiilesmaa kertoo.
 
Palvelun idea on, että bändit kustantavat koko prosessin itse, mutta vastineeksi sijoituksestaan ne saavat valmiin paketin sekä omistavat kaikki musiikkinsa oikeudet.
 
– Kun meidän työmme on tehty, bändit ovat vapaita myös myymään julkaisuoikeudet. Kun projekti on valmis, kaikki ovat siitä vapaita.
 
Hiilesmaan mukaan suuret, kattavaa tuotanto- ja markkinointikoneistoa pyörittävät levy-yhtiöt eivät ole enää valmiita ottamaan riskejä ja investoimaan bändeihin. 
 
– Kaikki voivat nähdä, että ne panostavat ainoastaan Vain elämää -tähtiin ja muihin varmoihin nakkeihin, jotka mielellään myös kierrättävät musiikkia, johon levy-yhtiö jo omistaa kustannusoikeudet.
 
Lopputuloksena on turvallista, radioystävällistä ja usein ennalta-arvattavaa, tylsää mainstream-musiikkia. 
 
Nykymenolla muutama koko kansan suosikki toki menestyy, mutta uusia staroja saa levylafkojen riveistä odotella. Hiilesmaa tietää mistä puhuu. Hän on työskennellyt niinkin kummallisten mutta maailmanlaajuista suosiota saaneiden yhtyeiden kuin HIMin ja Apocalyptican kanssa.
 
– Kun HIMin ensimmäinen albumi vietiin Lontooseen levy-yhtiön kuultavaksi, ”love metallista” puhuvia suomalaisia pidettiin hulluina. Sellaista ei kuulemma ollut olemassa! No nykyään on, kuten on myös selloheviä ja oopperaheviä, Hiilesmaa nauraa.
 
Edellä mainituilla yhtyeillä on vakaa fanikantansa, mutta uusia maailmanmenestystä kolkuttelevia suomalaisyhtyeitä ja -artisteja ei ole viime vuosina ilmestynyt. Keinot menestyä koti- ja ulkomailla kyllä ovat olemassa.
 
– Suomalaista hulluutta pitää annostella injektioruiskulla kansainväliseen soundiin.
 
Hiilesmaa on tehnyt työtä pääosin rockin ja metallimusiikin parissa. Hän tunnustaa, ettei lippa vinossa syljetty räp ole välttämättä miehelle tutuin genre, mutta sanoo ettei se estä menestyksekästä työskentelyä muidenkin kuin särökitaraan pohjautuvien musiikkityylien parissa.
 
– Tuottajan pitää pystyä jalostamaan artistien omia ideoita, eikä tuputtaa omiaan. Myös genrerajoja pitää rikkoa, sillä tuore ja yllättävä musiikki syntyy vain niin. Kaikki, mikä käy Concorde-prässissä, on ammattimaista.
 
Concordelta yhtye voi ostaa vain sen osaamisen, jota tarvitsee.
 
– Porukalla on nykyään mahtavia kotistudioita, joissa on ammattitason vempeleitä. Niitä vain pitää osata myös käyttää, minkä lisäksi keskenään kyhjöttäessä musiikista ei ehkä tule niin hyvää kuin siinä olisi potentiaalia. Jos levynteon prosessi markkinointeineen kestää vaikkapa vuoden, neljän hengen bändille projekti voi maksaa vain sulkapallovuorojen verran kuukaudessa per nuppi. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic