Kanta-Häme

Hiisien päivänä kunnioitetaan pyhiä paikkoja

Hiisien päivää vietetään tänään perjantaina. Toista kertaa vietettävä Hiisien päivä kunnioittaa suomalaisten etnisen luonnonuskon pyhiä paikkoja, joita Taivaannaula ry:n käynnistämä Hiisi-projekti pyrkii suojelemaan ja tekemään tunnetuiksi.

Kaikissa kulttuureissa on pyhiä paikkoja. Suomalaisten etnisessä luonnonuskossa pyhinä on pidetty luonnontilaisia lehtoja, kiviä, puita, mäkiä ja vesistöjä, joissa koettiin olevan erityistä väkeä. Näitä paikkoja on kutsuttu hiisiksi ja niissä on rukoiltu, uhrattu ja parannettu sairaita. Hiisiä on sijainnut niin yhteisöjen pihapiirissä kuin syvällä metsässäkin.

Kirkko paheksui

Kristinusko ja luonnonuskoiset perinteet ovat eläneet Suomessa pitkään rinnakkain ja toisiinsa sekoittuen. Kirkko ei kuitenkaan suhtautunut suopeasti vanhoilla pyhillä paikoilla harjoitettuihin menoihin.

Puhdasoppisuuden korostuminen 1700-luvulla johti pyhien lehtojen hävittämiseen. Moni kivi, puu ja lähde kuitenkin säästyi, ja ihmiset jatkoivat esivanhempiensa tapoja salassa ankarien rangaistustenkin uhalla.

Tietoja pyhillä paikoilla uhraamisesta on vielä 1940-luvun puolelta.

Vanhat tavat olivat Pohjois-Karjalan Liperissä vielä hyvinkin voimissaan loppuvuodesta 1746, kun seudulla tehtiin piispantarkastus. Sen tulokset eivät miellyttäneet piispaa, joka antoi saman vuoden joulukuussa käskyn hävittää tunnetut uhripaikat sekä talojen luona ja pelloilla kasvaneet pitämyspuut. Vain vuotta myöhemmin, 28.3.1748, lähetettiin kirje, jossa kruunua vaadittiin ryhtymään toimenpiteisiin palvontapaikkojen tuhoamiseksi.

Katse tulevaisuuteen

Nyky-Suomessa säilyneitä hiisiä ei enää tuhota uskonnon varjolla. Useimmat niistä kuuluvat muinaismuistolain piiriin, mutta siitä huolimatta esimerkiksi uhrikivillä on vaarana tulla siirretyiksi esimerkiksi rakennushankkeiden tieltä.

Harvalla on enää tietoa perinteisistä pyhistä paikoistamme, minkä takia niiden suojelu on entistäkin tärkeämpää. Kiinnostus omia juuriamme kohtaan on kuitenkin ilahduttavasti ollut viime vuosina kasvussa.

Taivaannaula ry on vuonna 2007 perustettu kotoperäistä luonnonuskoista perinnettä ja sitä kautta suomalaista kulttuuriperinnettä jatkava ja edistävä yhdistys.

Yhdistys aloitti viime vuonna Hiisien päivän vieton vuosittain 28. maaliskuuta. Yhdistyksen mukaan meillä on näin mahdollisuus siirtyä 266 vuoden takaisesta hävittämisen ja unohtamisen sanomasta esivanhempiemme perinnön kunnioittamiseen.

Hiisien päivä on omistettu suomalaisen etnisen luonnonuskon pyhien paikkojen tunnetuksi tekemiselle ja suojelulle. (HäSa)