Kanta-Häme Hausjärvi

Hikiän päiväkodin lakkauttaminen uuteen valmisteluun – Kunnanjohtajan mukaan vanhempien adressilla oli vaikutusta

Kunnanhallitus palautti asian uuteen valmisteluun.
Hikiän päiväkodin lakkauttamista vastustavien vanhempien adressilla oli Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttäsen mukaan vaikutusta kunnanhallituksen päätökseen palauttaa päiväkodin kohtalo uuteen valmisteluun. Kuva: Seppo Pessinen, arkisto

Hausjärven kunnanhallitus on palauttanut Hikiän päiväkodin lakkauttamisasian uuteen valmisteluun.

– Varhaiskasvatuksen osalta halutaan laajempi palveluverkkoselvitys. Perään tehdään myös kouluverkkoselvitys, kertoo Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen.

Hausjärven sivistyslautakunta esitti kunnanhallitukselle Hikiän päiväkodin lakkauttamista elokuun 2020 alusta alkaen.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian uuteen valmisteluun tiistain kokouksessaan.

 

Hikiän päiväkodin lakkauttamista vastustavat vanhemmat luovuttivat 20. elokuuta kunnalle adressin, jonka allekirjoitti 243 henkilöä.

Kunnanjohtaja Pekka Määttäsen mukaan vanhempien adressilla oli vaikutusta kunnanhallituksen päätökseen.

– Varmasti sillä oli vaikutusta. Käymme nyt läpi päiväkotiverkon ja vaihtoehtoiset palvelut ja toimintamuodot. Miten saisimme toimintaa talolle, kun väki vähenee. Kaikenlaista ideointia pitää ottaa käyttöön, Määttänen kertoo.

Selvityksessä menee Määttäsen arvion mukaan tämä vuosi. Tuloksia saadaan keväällä

 

Hausjärven varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Alhon mukaan Hikiän päiväkodin lakkauttamista vastustetaan erityisesti päiväkodin viihtyisyyden kuten ison pihan ja mukavan henkilökunnan takia.

– Talo oli puolityhjillään tämän hetken lapsimäärällä jo viime talvena. Meillä on jokaisessa päiväkodissa ammattitaitoista henkilökuntaa, Alho kertoo.

Vuonna 2013 Hausjärvellä syntyi 110 lasta, viime vuonna 54 lasta. Tämän vuoden elokuussa Hikiän päiväkodissa on 23 lasta.

– Meillä on lapsia vähän ja päiväkodeissa hoitopaikkoja kaikkinensa liikaa. Meillä syntyy vain puolet siitä lapsimäärästä, mitä meillä nyt on esikoulussa, Alho toteaa.

Hikiän päiväkodin lakkauttamisella kunnan tarjoamista päiväkotipaikoista vapaiden paikkojen määrä saataisiin laskettua 80 paikasta 44 paikkaan.

Sivistyslautakunnan arvion mukaan Hikiän päiväkodin lakkauttamisesta säästyy sivistystoimen osalta noin 80 000 euroa vuodessa. Päiväkodin tilavuokra on 49 400 euroa vuodessa, siivouspalvelut 18 500 euroa ja sijaiskulut viime vuodelta noin 6200 euroa.

Kunta tarjoaa kunnallista varhaiskasvatusta neljässä eri toimipisteessä. Hikiän toimipiste kuuluu hallinnollisesti Kirkonkylän päiväkodin toimintaan.

– Hikiässä on kunnallisen päiväkodin lisäksi myös yksityinen palvelusetelipäiväkoti. Taajama on niin pieni, ettei ole mahdollista, eikä tarvetta, pitää kahta päiväkotia, Alho sanoo.

Hikiän päiväkotilapset mahtuvat Kirkonkylän päiväkotiin ja vanhemmat voivat halutessaan käyttää yksityistä päiväkotia palvelusetelillä.

– Tilanne on hankala sekä lasten että henkilökunnan kannalta. Koko ajan pitää olla miehitys paikalla, jolloin tulee paljon yksintyöskentelyaikoja. Lapset ovat nykyisin epätyypillisesti hoidossa, eivät kello seitsemästä neljään.

Vanhempien yksi perustelu lakkauttamista vastaan on se, että päiväkotiin pääsee junalla.

– Juna menee niin aikaisin, että meillä ei tahdo riittää kello 6.30 avaaminen. Joudumme avaamaan vartin yli 6 junan aikataulun takia. Tämä aikana on pois iltapäivästä, Alho huomauttaa.

Alho korostaa, että vuosilomaa viettävän tai koulutuksessa olevan henkilökunnan tilalle samoin kuin sairauspoissaolojen ajaksi pitää palkata sijainen varsinkin, kun päiväkodissa työskennellään pienellä, yhden ryhmän työntekijävoimalla.

– Jos sijaista ei saada, joutuu henkilökunta venymään tekemällä pidempää päivää tai olemaan yksin töissä. HÄSA.