Kanta-Häme

Hilipatihippat ja rairait eivät soi Hämeenlinnan kirkon joulukonsertissa

Varusmiestoimikunnan yhtyeen ja Heidi Kyrön lauluoppilaiden konsertti tarjoaa perinteisiä joululauluja – yllätyksiä unohtamatta.
Heidi Kyrö (vas.) ja Kimmo Kopra (oik.) toivottavat kuulijat tervetulleiksi "matalan kynnyksen ilmaiskonserttiin". Kuvaan ehtivät Varusmiestoimikunnan yhtyeestä basisti, autosotamies Juho Nuottimäki ja rumpali Raul Ursin. Konsertissa valoista ja äänistä huolehtivat korpraali Anna Tikkanen (toinen vas.) ja tykkimies Roosa Grönberg.

Laulaja Heidi Kyrö odottaa innolla 3. joulukuuta Hämeenlinnan kirkossa järjestettävää joulukonserttia, koska tietää edellisvuosien kokemuksen ja palautteen perusteella myös yleisön odottavan sitä.

Esiintymässä on jo kuudetta kertaa Kyrön lauluoppilaita yhdessä Panssariprikaatin Varusmiestoimikunnan eli VMTK:n yhtyeen kanssa. Myös Kyrö itse esiintyy, ja yhtyettä johtaa hänen puolisonsa, yliluutnantti Kimmo Kopra.

– Näille konserteille on selvä tilaus. On ollut tosi kiva kuulla, että joillekin tämä on se yksi ja ainoa oikea joulumielen tuova konsertti, Kyrö sanoo.

– Sen takiahan näitä joulukonsertteja tehdään ja on jatkettu, koska ihmiset haluavat tulla niitä kuuntelemaan, Kopra lisää.

Ilmaiskonsertti matalalla kynnyksellä

Kyrön ja Kopran mukaan kyseessä on matalan kynnyksen ilmaiskonsertti.

– Vaikka konsertti on arvokas ja juhlava, se on ennen kaikkea rento tapahtuma, johon on kiva tulla. Ohjelmistossa on hyvin perinteisiä joululauluja muutamalla yllätyksellä ja tuoreella kappaleella höystettynä, Kyrö kertoo.

Yli tunnin kestävässä konsertissa kuullaan muun muassa kappaleet Hei mummo, Kun joulu on ja Sylvian joululaulu. Uutta polvea edustavat Jarkko Aholan tunnetuksi tekemä Mielenrauhaa sekä Carrie Underwoodin Do You Hear What I Hear. Myös VMTK:n tiernapojat esiintyy. Lisäksi kuullaan tervehdys Panssariprikaatin sotilaspastorilta Pasi Hakkaraiselta.

Kirkon arvokkuus luo puitteet

Kirkko konserttipaikkana luo omat vaatimuksensa ohjelmistolle.

– Kirkossa miljöönä on oma arvokkuutensa. Kaikkein keveimmät hilipatihippat ja rairait jätetään pois, Kyrö toteaa.

– Siellä täytyy ottaa myös huomioon tempot kirkon akustiikan vuoksi. Ihan kauhean nopeatempoisia kappaleita ei kannata esittää, koska ne menevät mössöksi, hän lisää.

Ennätysmäärä esiintyjiä

Tänä vuonna konsertissa on esiintymässä 14 Kyrön lauluoppilasta, joka on ennätysmäärä. Myös miehiä on laulamassa enemmän kuin aiemmin.

– Oppilaat alkavat jännittää konserttia ehkä jo huhti-toukokuussa, kun he ilmoittavat mitä he haluavat esittää. Esiintymistilanteesta tuleva adrenaliiniryöppy on kuitenkin se, joka puskee oppilaita eteenpäin.

– Oppilaat myös kehittyvät yhden askeleen eteenpäin, kun he joutuvat esitystilanteeseen live-yleisön eteen ja tajuavat, mistä tässä kaikessa oikein on kyse.

Myös Kimmo Kopra pitää joulukonserttia hyvänä opetuksellisena kokemuksena Varusmiestoimikunnan yhtyeen jäsenille.

– Varusmiehet pääsevät soittamaan useamman solistin kanssa. Vaikka teemme tämän tiukalla aikataululla, olen kouluttanut näitä poikia jo elokuun loppupuolelta. Toivon, että he tietävät mitä heiltä vaaditaan tässä vaiheessa, Kopra sanoo parin bändin jäsenen nyökytellessä taustalla.

Varusmiehet odottavat isoa keikkaa

VMTK:n yhtyeeseen kuuluvat muun muassa bassoa ja haitaria soittava autosotamies Juho Nuottimäki sekä rumpali, tykkimies Raul Ursin.

– Innolla odotan, että pääsee soittamaan erilaisten laulajien kanssa, niin ei tarvitse aina tuota yliluutnanttia kuunnella keikoilla laulamassa, Ursin vitsailee Kopraan viitaten.

– Parastahan tässä hommassa ovat keikat. Mitä isompia ja hienompia keikkoja, sitä mukavampaa se on meille soittajille, hän lisää.

Samoilla linjoilla on Nuottimäki.

– On mukava päästä vetämään vähän erilainen keikka kuin mitä me yleensä vedämme. On enemmän solisteja ja keikkakamoja.

Kirkossa esiintyminen ei ole hänelle uutta, sillä siviilissä hän on soittanut kirkoissa gospel-musiikkia.

– Oma lempijoululauluni on kuitenkin Raskasta Joulua -konserteista tuttu Mielenrauhaa. En ole yhtään konserttia käynyt kuuntelemassa, mutta minulla on kaikki ne levyt. Niitä sitten jouluna luukutan! HÄSA

Panssariprikaatin Varusmiestoimikunnan VMTK:n yhtyeen ja Heidi Kyrön lauluoppilaiden perinteinen joulukonsertti Hämeenlinnan kirkossa maanantaina 3.12. kello 19.