fbpx
Kanta-Häme

Hilja Mörsäri on kuollut

Kirjailija ja entinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Hilja Mörsäri on kuollut. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Mörsäri oli syntynyt Karungissa Tornionjokilaaksossa, mutta vietti suurimman osan elämästään Hämeenlinnassa.

Suurelle yleisölle Mörsäri on tuttu etenkin aforismi- ja runojulkaisuistaan. Lisäksi hän on koonnut ja toimittanut useita kaunokirjallisia artikkelikokoelmia ja antologioita ja kirjoittanut kirjallisuutta ja kirjoittamista käsitteleviä harjoitus- ja oppikirjoja.

Hänen viimeinen teoksensa on  vuonna 2015 julkaistu runokokoelma Et se ole sinä. Edith, Impi, Simone. Hän on myös suomentanut vuonna 2013 julkaistun Edith Södegranin aforismikokoelman Kaikkiin neljään tuuleen.

Mörsärin ystävä, kirjailija Olli Jalonen kertoo Mörsärin suhtautuneen omistautuneesti paitsi omaan myös muiden kirjallisuuteen.

– Hän auttoi paljon muita kirjailijoita. Hänellä oli absoluuttinen äidinkielen ymmärrys ja taju.

Jalonen itse kertoo saaneen Mörsäriltä apua esimerkiksi peräpohjolan murteen kanssa.

Mörsäri julkaisi esikoisteoksensa Kolme vuodenaikaa vuonna 1958. Hänen seuraava teoksensa Unohtaa toisin, toisin muistaa ilmestyi vuonna 1992.

– Hilja oli hyvin velvollisuudentuntoinen ihminen. Hän siirsi kirjoittamisensa syrjään opettajan urallaan, Jalonen kertoo.

Jalonen kuvaileekin Mörsärin tuotantoa poikkeukselliseksi. Hän oli mukana 1950-luvun modernistisen kirjallisuuden liikkeessä, mutta ammensi myös runouden perinteestä. Tämän takia hänen tyylinsä ei ollut modernismille tyypillisen pienimuotoista.

Työuransa jälkeen Mörsäri jatkoi omaa 50-lukulaista linjaansa, mutta siinä näkyivät Jalosen mukaan välissä olleiden vuosikymmenien kerrostumat. Runot olivat runsaampia.

– Hän selvästi ajatteli paljon. Hänen aforisminsa käsittelevät kirjallisuuden lisäksi elämän isoja asioita kuten kuolemaa ja yhteiskuntaa.

Jalonen tapasi ystävänsä viimeisen kerran sunnuntaina.

– Hän oli loppuun asti erittäin terävä ja kiinnostunut siitä, mitä kirjallisuudessa tapahtuu, vaikka ei viimeisinä viikkoinaan jaksanutkaan enää itse lukea. 

____________________

Oikaisu 14.6.2016 klo 9.50

Mörsärin viimeiseksi teokseksi jäi runokokoelma Et se ole sinä. Edith, Impi, Simone.

Menot