fbpx
Kanta-Häme

Hiljainen hetki vai mahtavat monttubileet?

Tuhkaus vai hautaus? Pienet ja vaatimattomat, vai kalliit ja suuret hautajaiset?

Tällaisiin asioihin voi varautua jo vaikka vuosia etukäteen – omista hautajaisista voi päättää hautaustestamentilla, sillä usein ne ovat enemmän omaisten kuin vainajan näköiset.

– Käytännössä hautaustestamentilla määritellään kaikki kuolemasta hautaan saattamiseen saakka. Sillä pyritään helpottamaan omaisten taakkaa surun keskellä, kertoo Teija Manninen Lammin Wanhasta Hautauspalvelusta.

Hautaustestamentti on vainajan viimeinen tahto ja hautauslain mukaan sitä pitää kunnioittaa.

Mannisen mukaan useimmiten se koskee hautaustapaa tai vainajan viimeisen leposijan sijaintia. Se on hautaussuunnitelma, jossa voi yksilöidä haluamansa palvelut ja tuotteet.

– Siinä voi määritellä, haluaako tulla haudatuksi synnyinsijoilleen vai asuinpaikkakunnalleen tai vaikka merelle, jonne tuhkat voi ripotella luvanvaraisesti. Tapa on ollut viime vuosina yleistymään päin.

Hautaustestamentilla voi valita myös hautaustavan ja -paikan lisäksi myös kahvitilaisuuden tarjottavat.

Viimeistä tahtoa tehdään kaksin kappalein, toinen hautaustestamentin tekijälle ja toinen hautaustoimistolle.

– Ei sitä jääkaapin oveen tarvitse laittaa, mutta omaisten olisi hyvä tietää, että sellainen dokumentti on olemassa, ja mistä sen löytää.

Hautaustestamenttia ei kannata säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa, sillä se avataan usein vasta hautauksen jälkeen ennen perunkirjoitusta.

Hautaustestamentilla ei ole tarkoitus kiusata omaisia vaatimalla vaikka pystyttämään hautakiven sijaan isoa toteemia leposijan päälle.

– Varat otetaan haudattavan varallisuudesta, ettei sukuasioita tarvitse ratkoa jälkikäteen.

Jos vainajalla ei ole varoja, on hautaukseen mahdollista saada sosiaalitoimiston hautausavustusta.

– Viimeisten toiveiden ei välttämättä tarvitse käydä kukkaron päälle. Kyse voi olla sellaisista toiveista, että hautajaisissa siunaa tietty pappi tai muistotilaisuuteen vainaja on toivonut soitettavaksi lempimusiikkiaan.

Hautaustoimistolla on oikeus nostaa varoja hautaussuunnitelman mukaisten hautajaisten järjestämistä varten. HÄSA

Menot