Kanta-Häme

Hiljainen kysyntä ei pysäytä ok-tonttien kaavoitusta

Uusissa maankäytön linjauksissa korostetaan aikaisempaa tiiviimpää rakentamista ja täydennysrakentamisen merkitystä erityisesti Hämeenlinnan kantakaupungissa, mutta jossain määrin myös muissa kaupungin taajamissa.

Linjauksissa on kerrostalojen osuutta rakentamisesta kasvatettu ja omakotitonttien kokotavoitetta pienennetty.

Tiivistämisajatuksesta huolimatta Hämeenlinnan kaavoituskatsauksesta käy ilmi, että myös tänä vuonna kantakaupungin laitamille suunnitellaan omakotialueita. Vaikka tonttien kysyntä on juuri nyt vähäistä, jossain vaiheessa se kuitenkin vilkastuu.

Siiri ja Tertti

Siirin kolmososa on jaettu kahteen osaa, joista eteläisen osan asemakaavan pitäisi tulla hyväksymisvaiheeseen jo keväällä.

Sampo-Alajärven alueelle on tekeillä osayleiskaava kesään mennessä. Sen pohjalta on tarkoitus laatia Hirsimäen pohjoispuolella olevalle Tertin alueelle ensin kaavarunko ja loppuvuodesta aloittaa jo asemakaavanteko osalle Terttiä. Aikanaan koko alueelle tulee satoja omakotitontteja.

Aivan ydinkeskustassa tiivistämistä tapahtunee aikanaan Engelinrannassa ja aseman seudulla. Kun Engelinrannan osayleiskaava on saatu vahvistetuksi, alkaa ensimmäisen asemakaavan suunnittelu uimahallin alueelle ehkä loppuvuodesta.

Asemanseudulle ryhdytään tekemään kaavanmuutosta piakkoin. Pohjana on suunnittelukilpailun voittanut ehdotus.

Turkinmäkeen tiivistystä

Myös Iittalaan on tarkoitus tehdä kaavarunko moottoritien ja Turkinmäen väliselle alueelle. Sen tavoitteena on koota erillisten kaavahankkeiden tieto yhteen.

Kun peruslinjaukset ovat valmiit, pohdintaan tulee Turkinmäen täydennysrakentaminen. Lammilla tarkastellaan Peltolehdon alueella olemassa olevien rakennusten muutosta asuin- ja liiketiloiksi.

Nummen ja Ruununmyllyn koulujen kulmilla tapahtuu muutoksia, jotka nekin vaativat kaavallista tarkastelua. Hamkin kampus laajenee Visamäessä ja Tavastian kampus Poltinaholla.

Kirstulaa pilkotaan

Painokankaan ja Karanojan osayleiskaava on valmis, mutta siitä on valitettu. Kaavasta on kuitenkin tullut voimaan se osa, jota valitus ei koskenut. Alueella onkin menossa tai alkamassa useita hankkeita yritystonttien lisäämiseksi ja logistiikkatoimintojen mahdollistamiseksi.

Loppuvuodesta tulee työn alle myös Kirstulan kolmion kehittäminen monipuoliseksi yritystoiminnan alueeksi. Kysehän on surullisen kuuluisasta Sunny Car Centerille kaavoitetusta tontista, joka on nyt tarkoitus pilkkoa pienempiin osiin.

Harvialantien ja rautatien väliin sovitellaan edelleen rautakaupan keskittymää. Ennen kaavoituksen aloittamista pitää kuitenkin saada päätöksiä mahdollisuuksista saada alueelle liittymiä kymppitieltä.

Täydennysrakentamisen mahdollisuutta tutkitaan lisäksi Paikkalan teollisuusalueella, joka jää Patrian ja SSAB:n, entisen Rautaruukin kulmaukseen. (HäSa)