Kanta-Häme

Hinurikuski toivoo hienosäätöä liikenteeseen

Huolellisuudella ja yhteistyöllä Hämeenlinnan keskustan liikenne muuttuisi monin tavoin sujuvammaksi. Työkseen kaupungin liikennevirrassa ajava hinauspalveluyrittäjä Sakari Miettinen uskoo, että parilla käytännöllä entistä useampi autoilija ehtisi esimerkiksi liikennevaloista vihreällä.
 
– Hämeenlinnassa on tyypillisesti kaksi liikennettä hidastavaa seikkaa. Liikennevaloista valmistaudutaan lähtemään vasta keltaisella tai jopa vihreällä ja vilkkua kovin moni autoilija näyttää vasta kääntyessään, sanoo Miettinen.
 
Lääkkeeksi Miettinen tarjoaa valojen tarkempaa seuraamista.
 
– Valojen vaihtumisen voi jokainen autoilija ennakoida seuraamalla risteävän kadun liikennevaloja. Jos autoilija tuijottaa vain omia valojaan, hän reagoi kenties ensimmäisen kerran vasta keltaisella.
Auto pääsee liikkeelle, kun vihreä on palanut jo tovin. Seuraamalla risteävän kadu valoja vaihteen voi laittaa silmään jo ennen punaisella ja auto lähtee liikkeelle jo keltaisella. Tietysti jokaisen autoilijan on noudatettava varovaisuutta, eikä risteyksen yli voi ajaa kuin vihreällä. Jos jonon kuitenkin pääsee liikkeelle ajoissa ja kaikki autoilijat – myös se jonon viides – seuraavat risteäviä valoja, risteyksestä ehtii yksissä valoissa muutama auto enemmän kuin nyt.
 
Miettinen toivoo myös, että autoilijat käyttäisivät vilkkua riittävän ajoissa, eikä vasta kääntyessään.
 
– Raskaalla ajoneuvolla ei kovin pieneen väliin voi kiihdyttää. Hyvin usein risteävää katua ajava kuljettaja ilmoittaa kääntymisestään vasta kääntyessään. Jos hän olisi näyttänyt vilkkua ajoissa, olisin ehtinyt kääntyä.
 
Miettinen korostaa, että turvallisuus on jokaisen kuljettajalle ykkösasia. Jalankulkijat sekä pyöräilijät on huomioitava ja risteykset on ajettava aina suurta varovaisuutta noudattaen.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic