Kanta-Häme

Hippaloiden monsteriteema esittelee elokuussa hurjia kaloja ja Sisidiskoa

Kolmekymmentä valkoista muovilaatikkoa. Niiden metsästämisestä konkreettisesti alkoi tämän vuoden Hippaloiden rakentaminen.

– Google lauloi, ja tarvittiin muutama puhelu. Suurin osa myi ruskeita ja sinisiä laatikoita, mutta lopulta valkoiset löytyivät Suomen rajojen sisäpuolelta, kertovat lasten ja nuorten taidefestivaalin järjestäjät yhteen ääneen.

Laatikoita tarvitaan tämänvuotisen ulkomaisen teatterivieraan, italialaisen La Baracca – Testoni Ragazzi -teatterin esitykseen Sardiinin matka. Osa esityksestä heijastetaan laatikoihin.

– Laatikoita ei kannattanut lähteä rahtaamaan Italiasta. Suomessa kalat kuitenkin pakataan styroksilaatikoihin eikä muovisiin, joten etsimistä oli, sanoo Hippaloiden vastaava tuottaja Riikka-Leena Puistola.

Festivaalin jälkeen laatikot jäävät lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin haltuun. Taidekasvattajat ovat jo käyneet hypistelemässä niitä tulevia projekteja suunnitellessaan.

 

Festivaalin teemana on tänä vuonna Monsterit. Suomeksi voisi puhua hirviöistä, mutta Puistolan mukaan englanninkielinen nimi valittiin, koska sitä pidettiin pehmeämpänä ja vähemmän pelottavana.

– Monsteri tuntuu lähtökohtaisesti iloisemmalta kuin vaikka mörkö, hän perustelee.

Viime vuonna festivaali juhli nelikymppisiään. Tänä vuonna tehdään jotain aivan muuta. Tämän vuoden teema on jo monta kertaa noussut esiin yleisöltä saaduissa ehdotuksissa.

– Aiemmin olemme jo toteuttaneet luonto- ja eläinteematoiveita, ja nyt päätimme lähteä ennakkoluulottomasti monsterien matkaan.

Vaikka ”monsterit” edustavat pehmohirviöyttä, festivaalilla ei unohdeta pientä pelon kihelmöintiäkään. Esimerkiksi italialaisesityksessä vedessä uiskentelee myös jotain silakoita suurempaa ja teräväeväisempää.

 

Hippalot rakennetaan tutusti teatterin, konserttien, työpajojen ja erilaisten teematapahtumien varaan.

Uutta on se, että festivaalin neljä päivää ovat nyt tasavahvat. Aiemmin sunnuntain ohjelmassa on ollut vain Hippaloiden pääesitys, mutta tällä kertaa päivä on yhtä tiivis kuin muutkin. Teatteriesityksiä sunnuntaina on yhteensä viisi.

Niiden joukkoon kuuluu muun muassa Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin ensi-ilta Poika ja korppi. Festivaalin huipentaa Zero Gravity Companyn esitys Kesäsirkus.

– Kesäsirkukseen liittyy myös työpaja, joka järjestetään tarkoituksella eri päivänä, mikä lisää mahdollisuuksia osallistua molempiin, Riikka-Leena Puistola kertoo.

 

Työpajoissa tarjotaan muun muassa varjoteatteria, parkouria, sirkusta ja aistikokemuksia vauvoille.

– Halusimme tarjota pajoja myös aivan pienimmille, joten niitä järjestetään kuuden kuukauden ikäisistä kymmenvuotiaisiin, kertoo työpajoista vastaava lastenkulttuurikoordinaattori Ann-Marie Fagerström.

Musiikkiesityksiä tarjoilevat muiden muassa Sisidisko, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Suomalainen barokkiorkesteri ja Samae Koskinen. Esityksiä on sekä Vanaja-salissa että Hippo-lavalla. HÄSA