Kanta-Häme

Hippaloissa ihan taatusti jokaiselle jotakin

Tulevana kesänä Vanaja-salissa järjestetään ainakin yksi sellainen sinfoniaorkesterin konsertti, jossa yleisön on lupa vaikka nauraa tyrskähdellä.

Kyse ei ole mistä tahansa konsertista, vaan Tapiola Sinfoniettan vierailusta ja varta vasten lapsiyleisölle räätälöidystä Kissakeisari ja appelsiinikuu -esityksestä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun koko 45-henkinen orkesteri vierailee lastenfestivaaleilla. Tuskin tällainen tilaisuus tulee koskaan enää toistumaan, kiittelee Hippaloiden vastaava tuottaja Ann-Mari Virta.

Konsertissa soivat niin tangon, samban kuin rockin sävelet, ja musiikkiseikkailu johdattaa yleisön aina noitametsän ja sirkuksen kautta kuutamoon. Orkesteria johtaa kapellimestari József Hárs.

Konserttia suositellaan kolmivuotiaista ylöspäin, mutta Ann-Mari Virran orkesterilta saamien terveisten mukaan myös sylivauvat ovat malttaneet olla konserteissa hipihiljaa.

Musiikki läpäisee festivaaliohjelmiston muutenkin, sillä tuttujen ilmaiskonserttien lisäksi musiikki näkyy ja kuuluu myös runsaassa työpajatarjonnassa.

Kymmenestä työpajasta neljä on maksuttomia. Suosituimmaksi työpajaksi kulttuurituottaja Ann-Marie Fagerström povaa maksullista ja alle vuoden ikäisille tarkoitettua Vauvojen rytmikylpy -työpajaa.

– Vauvakulttuuri elää vahvana. Vauvan syntymä on niin iso juttu, että yhteisiä kokemuksia lähdetään nähtävästi hakemaan heti. Todennäköisesti nämä liput myydään ensimmäisenä loppuun, Fagerström sanoo.

Musiikin lisäksi työpajoissa tutkaillaan toistakin teemaa: taiteilijana oloa.

Teemaan voi pureutua esimerkiksi hollantilaisen taiteilija Rachel de Boerin luomassa Vedenalainen maailma -työpajassa.

De Boerin kehittämässä merenalaisessa maailmassa lapset työskentelevät yhdessä taiteilijan kanssa. Kielimuuria ei ole, sillä pajassa käyvät niin suomi kuin englanti.

Lähikontaktiin lasten on mahdollista päästä Hippaloilla myös kirjailijoiden kanssa, sillä kirjailijavieraita voi kuunnella ARX-talon alakertaan sisustetussa Merenkuninkaan kahvilassa peräti kolmena päivänä.

Torstaina Me Rosvolat -seikkailusarjan kirjoittanut ja Finlandia Juniorin vuonna 2010 voittanut Siri Kolu vetää festivaalivieraille satuhetken.

Sibelius-juhlavuoden kunniaksi Hippaloilla julkistetaan lasten kuvatietokirja säveltäjän lapsuudesta. Teosta esittelevät kirjailija Tapani Bagge sekä kuvittaja Salla Savolainen.

Monitaiteellisen lastenfestivaalin ohjelmistosta ei puutu teatteriakaan tänä vuonna.

Vierailijoiden joukossa nähdään muun muassa Tampereen Työväen Teatteri, ruotsalainen Teater Tre, suomalais-ranskalainen Sirkus Ilmatila sekä Riihimäen Nuorisoteatteri.

Festivaalien luonteeseen sopivaa arvoituksellisuutta ja yllätyksellisyyttä ohjelmistossa edustaa turkulaisen Teatteri SudenEnnen esitys Kulta Noutavainen ja kumman kiukkuinen siivekäs.

– Yksi näyttelijöistä on kuulemma koira, ja lisäksi esitykseen kuuluu nukketeatteria. Muuta tästä kantaesityksestä en juuri tiedäkään, Virta hymyilee.

Festivaalien pääesityksenä nähdään Sibelius-opiston tanssisatu, Pieni Merenneito. Balettia ja modernia tanssia yhdistelevän kantaesityksen musiikki on Sampsa Ertamon käsialaa ja ohjauksesta vastaa Tuula Penttilä.

Pieni Merenneito on toteutettu varsin isolla paikallisella porukalla, sillä lavasteiden tekemiseen on osallistunut yli tuhat hämeenlinnalaista koululaista.

Produktion kuorossa laulaa ja tanssii lähes sata nuorta. HäSa…

HippalotHämeenlinnassa 30.7.–2.8.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic